İnternet Engelleme Günlüğü #2

Kendi iş zekası araçlarımı oluşturmaya başladığımda bunları tutmam gereken bir sunucu olduğunu fark ettim. Herşeyi lokal bilgisayarımda gerçekleştirmem mümkün değildi. Önce Türk hizmet sağlayıcılara baktım ama VPS dediğimiz sanal özel sunucuların fiyatları oldukça yüksekti. Hedefimi yurt dışına çevirdim. Böylelikle yarın birgün engelli bir noktadan veri transfer etmek istersem ara sunucu olarak kullanabilecektim ki tam zamanına denk geldi.

Türkiye’de ilk defa 3 Kasım gecesi VPN sunucular da erişime kapatıldı. İlk defa telefonumdaki Express VPN hizmeti bağlanamadı. Tor statik sunucularına erişim sağlanamadı. Bu düz bir IP erişimi engellenmesiydi. Router seviyesinde gerçekleştirilen en basit engelleme. Daha önce bahsettiğim gibi ellerinde derin paket inceleme araçları olmasına rağmen neden böyle bir yöntemi izlediklerini anlayamıyorum doğrusu.

Bu dalgaya bazı VPN sunucuları IP adreslerini değiştirerek tepki versede OpenDNS, Google DNS gibi altyapıları kullanmayan (veya kullanamayan) kullanıcılar yeni IP adreslerini elde edemedi. Hal böyle olunca Rusya, İran ve Çin’de kullanıcıların kullandığı alt yapılara minik bir geçişin sırası geldi; şahsına münhasır VPN hizmeti. Bu hizmet tahmin edebileceğiniz üzere ücretli bir hizmet ve teknik bilgi gerektiriyor keza kurulumu biraz çetrefilli.

Ücretli dediğiniz zaman yüksek ücretler gözünüzün önüne gelmesin. 3.49$’a OVH’dan sanal özel sunucu kiralamak mümkün. Multinet’in 1 günlük 1 öğünlük ücreti ile eş. Bence gayet makul (Nelere 11 lira vermiyorsunuz ki ?) Sunucuyu iş zekası için de kullandığımı düşünecek olursak benim için gayet göz ardı edilebilir bir fiyat. Sunucu üzerinde Linux veya Windows kullanabiliyorsunuz. Sunucuya hemen OpenVPN dediğimiz altyapıyı kurdum. 100Mbps indirme/yükleme hızına sahip dolayısı ile Türkiye’de pek çok internet paketinden daha hızlı (Siz yine kendi İSS limitlemelerin takılıyorsunuz. Bunu aşamazsınız).

Kendi özel VPN’in olduğu için IP adresini de senden başka kimse bilemiyor dolayısı ile IP adresinin engellenmesi mümkün değil. Ailedeki tüm cihazları da bir problem olduğunda bu altyapıya geçebilecek şekilde ayarladıktan sonra ne engel kaldı ne başka birşey.

Yalnız daha önce yukarıda bahsettiğim şekilde derin paket inceleme (DPI) ile bir VPN bağlantısı yaptığınızı görebilirler. VPN zaten kurumlarda kullanılan bir altyapı. Mesela tüm ATM’ler VPN ile banka genel merkezine bağlıdır. VPN kullanımı gayet yasal bir durum. Burada protokol seviyesinde (Çin’in yaptığı gibi) VPN kullanımını komple engellemek veya ülke dışına çıkan tüm VPN paketlerini durdurmak mümkün ama bu kurum ve kuruluşlara zarar verebilir. Türkiye’de ki tüm altyapıları VPN ile yurt dışındaki genel merkezine bağlı pek çok firma var Türkiye’de. Gelecekte yapılabilir mi ? İşlerin böyle gideceği varsayımı ile internetin bir ayrıcalık olduğu günlere de geri dönebiliriz.

Asıl aklıma takılan durum ise engellemelerin gerçekten gerekli olup olmadığı. Türkiye’de -bilhassa sosyal ağlarda- kullanıcılar kendileri ile yakın yaşam şeklindeki kişiler ile gruplaşmış durumlardalar. Facebook’de kendi dünyamın haricinde bambaşka bir dünya olduğunu bir deneme amacıyla sahte hesap açtığım bir günde fark ettim. Kendi facebook hesabımda ise benden en farklı düşünce yapısına sahip grup ise askerde tanıştığım kişilerdi -arkadaşlarını seçemediğin tek yer-. İnterneti hükümet ile farklı düşüncede kullananların sayısı hükümet ile benzer düşüncede kullananlardan çok daha az. Hükümet karşıtı görüşlü internet kullanıcıları bu ülkede azınlık artık. Twitter’da botları çıkarırsanız geriye neredeyse kullanıcı kalmıyor (farkında olmadan baş örtülü profil fotoğraflı bayan bot’lara yazan amcaları izlemek ayrı bir keyif).

Özetle; internetin varlığında botlara ve diğer kullanıcılara karşı azınlıksınız. İnternet engellediğinde de yine azınlıksınız çünkü interneti bu kadar aktif kullanan sadece sizlersiniz. 75 milyon kişinin sadece %10’una karşı yapılan bir engelleme bu, Maslow’un grafiklerinde bu konudan bahsetmiştim. Ama siz savaşmak isteyen birisine elinizde sofistike silahlar ile gidiyorsunuz; işine yaramasa bile alacaktır, savaşın ve hayatın temelinde bu var; sahip olmak.

İnternet kullanım özgürlüğümüzün geri geleceği günler dileğiyle.

 

Not: Sansürden kaçınmak yerine çeşitli bilişimsel işleriniz için kullanırsınız umarım. VPS üzerine OpenVPN kurmak.


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir