Çocuğa anlatır gibi…

Bir konuyu “çocuğa anlatır gibi” anlatabilmek; en sade ve en yalın haliyle anlatabilmek demektir. Konuyu öyle yorumlarsınız ki bir çocuk gayet basit bir şekilde bu konuya hakim olabilir.

Bu hem iş hayatında, hem de kişisel hayatlarımızda önemli bir yetenektir. Bu yeteneği sergileyebilmek hem konuya ileri derecede hakimiyet gerektirir; hem de bu hakimiyetten anlaşılır cümleler türetebilmeyi.

İş hayatında genelde ingilizce terimlerin, karmaşık ve anlaşılmaz jargonların arkasına saklanmayı tercih ediyoruz. Sanki bu kelimeler, bu jargon bizi konusuna daha hakim kişiler gibi gösteriyormuşcasına hoşumuza bile gidiyor bazen. Kendimi de böyle bir jargonu kullanırken bulduğum oluyor lakin bize de böyle öğretilmedi mi ?

Bir adım geri çekilip baktığınızda kullandığınız dil sebebiyle aslında sizin de konuya tam anlamıyla muvaffak olamadığınızı göreceksiniz çünkü insanlar gerçekten basit anlatımlar ve ilişkilendirme ile konuları gerçekten anlayabilirler. Daha önce insanların desenleri tanılaması (anlamlandırma) ile öğrenmesini gösterir bir yazı paylaşmıştım. Kişi, konuyu bir şekilde hayatındaki herhangi bir konu ile ilişkilendiremiyor ise anlamayacaktır veya anlamakta çok zorlanacaktır.

Terimler, jargonlar, kelimeler ancak bir konu ile ilişkilendiği durumda mantıklı hale gelir. Bu durum anlamaya giriştir.

Anlamaya girişten sonra basitleştirme aşaması gelir. Bir konuyu basitleştirmenin en basit yolu ise onu bir çocuğa anlatabilmek ve anlamasını sağlayabilmektir.

Mesela trigonometriyi bir çocuğa nasıl anlatabilirsiniz ? Ya da güneşten enerjinin nasıl üretildiğini ? Politika yı ?

Bir düşünün…

Düşünürken de kendi içinizden iyi olduğunuz bir konuyu hayali bir çocuğa anlatmaya çalışın. Sonra da o kadar hakim olmadığınız başka bir konuyu deneyin. O an ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

Bu anlama yeteneği ile beraber olmazsa olmaz başka bir yetenek de düşüncelerini ve davranışlarını sorgulayabilmektir. Gerçekten başarılı insanları başarılı kılan nedir ? Ya da onlar en başarılı grubun içerisindeyken siz neden değilsiniz ?

Bir konuya mutlak hakimiyet beraberinde bir adım geriye gidip konuyu, düşünceleri, yaklaşımları inceleyebilme yetisini getirir. Başarılı kişiler ilk eleştiriyi kendilerinde yaparlar ve konuya başarılı bir hakimiyet ile fırsatları/engelleri daha hızlı keşfederler.

Düşünün; yaptığınız işi bir çocuğa nasıl anlatırdınız ? Bir çocuğa anlatabilecek kadar konunuza hakim misiniz ? Neyi neden yapıyorsunuz ?

Bu konunun devamı olan “Neden yapıyoruz ?” kısmını da bir sonraki yazımda paylaşacağım.

Keyifli okumalar,


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir