Hayatta başarılı olmak üzerine pek çok makale okuyorum. Hepsi başarıya giden farklı yolları tasvir ediyor ama özünde tüm makaleler aynı sonuca çıkıyor; iyi bir konsantrasyon, doğru belirlenmiş bir odak ve iyi çalışmak.
Aslında gerçekten bu üç şey insanı başarıya götürmede yeterli.
Amerikalı ünlü yatırımcı 1996 yılında kendi şirketi Berkshire Hathaway’de yatırımcılarına yazdığı yıllık mektubunda şöyle diyor
Bir yatırımcının ihtiyacı olan en önemli yeteneği seçmiş olduğu yatırımı doğru değerlendirebilmesidir. Burada “seçmiş” kelimesine dikkat çekmek isterim. Her şirket türü için uzman olmanıza gerek yok. Sadece yeterlik çemberinizin içerisinde kalan şirketleri incelemeniz kafi. Burada yeterlik çemberinizin ne kadar geniş olduğundan ziyade sizin onun sınırlarını bilmeniz hayati önem ihtiva etmektedir.
Heralde yeterlik çemberi ancak bu kadar net açıklanabilirdi ama daha iyi ve herkesin bildiği bir açıklaması daha mevcut.
İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır
– Yunus Emre
Aslolan insanın kendisini, sınırlarını tanıması bilmesi, sınırlarını genişletmek için çaba sarf ederken o sınırların içerisinde başarıdan başarıya koşmasıdır.
İnsan iş hayatında da, özel hayatında da yeteneklerini olduğundan fazla görür. Bu ölümcül bir hatadır ve kişilere hatalı kararlar almaya iter. Bu yolun sonu ise taraflar için üzücü olur. Başarı için çok akıllı olmaktan ziyade aptal olmamak gerekiyor.
Sınırlarınızı iyi bilin.
Bir yanıt yazın