2019 yılında yapay zekayı öğrenmeyi kendime hedef olarak belirlediğimde bu kadar hızlı ilerleyebileceğimi tahmin etmemiştim. Bugün Mart ayının sonundayız ve yapay zeka yolculuğu bölüm bir‘de bahsettiğim süreçlere epey hakimim.
Bölüm bir’de verinin sağlıklı birşekilde alınması ve daha sonra kolayca kullanılmak üzere temizlenip, aklanıp paklanıp saklanmasından bahsetmiştim ki devamında geliştirdiğim kodlar şuanda bunu yapabiliyor.
İkinci aşamada ise makina öğrenmesinin temeli olan regresyon analizlerinin ufak tefek entegre edilmesi var. Bu aşamada şikayetçi olduğum bir konu var; lineer regresyon yapan her firmanın “bizim yazılımımız yapay zeka” diyerekten ortaya zıplaması.
Yok öyle birşey; basit bir modeli uyarlıyorsun işte. Şimdi gelin basit bir lineer regresyon modeli ile ışımaya göre bir güneş enerjisi santralinin çıkış gücünü tahmin edelim.
Aşağıda üzerinde çalıştığım jupyter notebook dosyasını bulabilirsiniz. İçine kendimce notlar aldım ama sorunuz olursa yorumlar kısmından sorun.
Not: CSV hala indirilebilir durumda. Direkt indirip çalışabilirsiniz.
[raw]
[/raw]
Bir sonraki adım? Tüm istatistiki kontrol mekanizmalarımızı bir framework haline getirip veri işleyen kodlar ile bütünleştirmek suretiyle tüm analizlerin doğru şekilde otomatik yapılmasını sağlamak. Bu yapay zeka mı? Değil. Lakin bundan sonrasının hızlı ilerleyeceğini öngörüyorum.
Üzerinde çalışmak isteyenler dosyayı buradan indirebilirler.
Selamlar,
Bir yanıt yazın