Elveda Whatsapp

Galiba bir devrin daha sonuna geldik.

Whatsapp ilk çıktığında ücretli bir uygulama idi. App Store’da paralı uygulamaları en başında gelirdi. 0.99$’lık etiketi vardı. O zaman iPhone değil Nokia E72 kullanıyordum.

iPhone kullanıcıları şanslıydı çünkü 0.99$ ödeyen sonsuza kadar kullanabiliyordu lakin Nokia’da yıllık 0.99$ ödemek durumundaydınız. iPhone kullanıcıları ne şanslı diye düşünmüştüm ama programın çok ciddi bir katma değeri vardı; SMS gibi çalışan ama internetten haberleştiren bir program.

Hatta kişilerin online olup olmadığını, size yazıp yazmadığını görebiliyordunuz. Sisteme girip online olup size yazmıyorsa acaba kime yazıyordu soruları akıllarda dolaşırdı. Hatta o zaman işin bir hilesini bulmuştum, ekranda açık bırakıp şarja takarsam telefonu; ekran kararsa da hep online kalıyordum. Gece bakanlar çatlıyordu; acaba yine kime yazıyorum 🙂

Tabi gençtik o zamanlar, böyle saçma sapan şeylerle uğraşıyorduk. O zaman gizlilik bu kadar ön planda değildi; insanlar herşeyini yeni yeni paylaşmaya başlamışlardı ve bu firmalar henüz bu veriyi nasıl paraya çevireceklerini bilmiyorlardı.

Tabi zamanla oyunun kuralları değişti; her adımımız paraya dönüştürülmeye başladıkça benim içinde bir kaç-yakala oyunu başladı. Browser üzerinde reklam engelleyiciler ile başlayan savaşım Facebook ve Instagram hesabımın kapatılması ile devam etti. Facebook hesabım Spotify’a entegre olduğu için Facebook’u kapattığımda Spotify’a giremiyordum. O sebeple Spotify ile iletişime geçip yeni bir hesap yaratıp herşeyi taşımak zorunda kaldım ki Facebook’u kapatabileyim. Tabi Mark Zuckerberg anasının gözü; bırakır mı? Hayatımızda kullandığımız diğer uygulamaları satın alarak devam eden Facebook en son Whatsapp’ı da satın aldı ve yine telefonumuzda bir yer edindi.

Türkiye’de iletişim büyük çoğunlukla Whatsapp üzerinden gerçekleştiği için uygulamayı da silmeniz kolay değil ama 2014’den beri düzenli olarak iletişimde olduğum herkesi Telegram’a taşımayı başardım. Son 2-3 yıldır da Whatsapp’ın bildirimleri kapalı. Arada sırada açıp bakıyorum ama artık ona da dur demenin vakti geldi.

Bu hafta itibariyle Whatsapp hesabımı da kapatıyorum.

2020’den sonraki yıllar; gizliliğimizi mahremimizi korumak için yapılan savaşlarla geçecek yıllar olacak.


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir