Kendine yolculuk

Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.

Mustafa Kemal Atatürk

Bilhassa ilkokul zamanlarında çok duyduğum ama o zamanlar için anlam ifade etmeyen bir cümlenin yıllar sonra ne kadar önemli olduğunu anlıyor insan.

2021’i kendim için içselleşme yılı olarak belirledim ve meditasyona başladım. Meditasyon yapmaya başladıktan sonra -ya da öğrenmeye başladıktan sonra diyelim- kendi içerisinde bir yolculuğa çıkıyor; durup dinginleşmeye.

Doğduğumuzda bu dünyada bir ruh ve bir vücut olarak geliyoruz. Hayatta herşeyi kaybedebiliyoruz ama bedenimiz hep bizimle. Bedenimizi de kaybettiğimizde hayatımız sona ermiş oluyor. Aslında bu bakış açısından baktığımızda beden bizim bu hayatta sahip olduğumuz en önemli varlık. Hayatta pek çok diğer etmen ancak ve ancak bu beden ile erişebileceğimiz, yönetebileceğimiz nesnelerden veya konulardan oluşuyor. Aslında bedenimiz için en değerli varlığımız diyebiliriz.

Tam bu aşamada aile, çocuk vb. kavramlar girmeye başlıyor. Onlar önemli değil mi? “Çocuklarım için canımı veririm” gibi tümceler annelerin ağzından dökülmeye başlıyor ama çözüm “can vermek” mi? Bence çözüm güçlü olmak, ayakta kalmak ve ailene hep destek olabilmek.

Sağlam kafa da sağlam, sağlıklı bir vucutta bulunuyor. Ne zaman Bostancı sahilinde yürüyüşe çıksam kafamda envai çeşit fikir oluşur, daha hızlı düşünmeye başlarım. Vücudumun sağlıklı bir aktivite ile beraber düşüncelerimi hızlandırdığımı ve daha iyi karar aldığımı hissediyorum ama hızlandıkça da kararların arkasındaki etmenleri iyi irdeleyemediğimi fark ediyorum.

İşte bu aşamada meditasyon hayatımıza giriyor. Meditasyon aslında bir süreç; düşüncelerinin ve hissiyatının farkında olma süreci. Meditasyon insana karar alırken veya bir duygu durumu yaşarken neden o duyguyu yaşadığını, nasıl hissettiğini fark etmesine yardımcı oluyor. Bir kişiyle beraber gülümsüyorken yüzündeki kaslar ağrıyor mu? Canını sıkan bir durum olduğunda ise karnında bir ağrı/baskı mı oluşuyor? Nefes alış verişlerin nasıl değişiyor? Oturduğun koltuk sırtına baskı mı yapıyor?

Aslında çok basit şeyler ama insana kendisi hakkında ciddi fikir sunan bir deneyim. Belki de meditasyon okullarda öğrencilere kendini tanımak dersi adı altına anlatılmalı.

Hoşgeldin meditasyon.


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir