Tokata nasıl çıkılır?

Ya da nasıl kripto para borsası kurulur?

Bu blog’un okuyucuları bilir, açık kaynak kod ile pek çok konuyu çözebilen birisiyim. Peki açık kaynak kod ile kripto para borsası kurulabilir mi? Evet.. 5 dakikada kendi borsanızı kurabilirsiniz.

Yanlış anlaşılmasın, her kripto para borsası kötü niyetli değil. Türkiye’de faaliyet gösteren düzgün borsalar da var.

Peki ana konumuza geri dönelim, nasıl kuruyoruz şu borsayı? Github’da kısa bir arama sonrasında Bitholla ile karşılaştım. Docker tabanlı bir kripto yazılımı yapmışlar ve birkaç basit komut ile kendi sunucunuza kurabiliyorsunuz. Hatta onlar host etsin diyorsanız sizin için bulut bazlı çözümleri de var tabi onlar ücrete tabi. DIY denen kendi sunucunuza kurduğunuz sistem ücretsiz.

Hemen yönergeleri takip edip kuruluma başladım. Kurulum için Upcloud‘dan birkaç saatlik VPS açtım. Gerek docker, gerek Node olması sebebi ile sistem biraz ağır o sebeple 8GB ram’ı olmayan bir VPS’e kurulmuyor. Seçiminizi ona göre yapın. VPS çalıştıktan ve login olduktan sonra başlıyoruz.

VPS’lerin bu özelliğini çok seviyorum. Kur çalıştır boz sil sonra tekrar başla. Büyük büyük sunuculardan küçük mikroservislere geldik. Neyse konuyu dağıtmayalım. Login olduk sonra

İlk komutumuzda yazılım CLI araçlarını kuruyor. Sonra ekranda birsürü yönerge beliriyor. Hepsini tamamlayıp sonuca ulaştığınızda şöyle bir ekran çıkıyor.

Bu tick’i gördüğünüzde borsa kurulmuş çalışıyor demektir. Tüm yönergelere girmiyorum çünkü güzel bir web sitesi hazırlamışlar, herşey adım adım anlatılıyor. Peki kurduk sonra? Hadi login olalım.

Bitholla Trade Ekranı

Bakın burası gerçekten tehlikeli çünkü sistemde kimse yok ama sol tarafta logbook var. Public olarak biryerden trade işlemi alıp sanki bu borsada işlem varmış hissi yaratıyor. Buraya giren ilk kişinin ilk olduğunu anlaması mümkün değil. Likit gibi gözüken borsa aslında likit değil.

Aşağıda da operatör kontrolü menüsüne dikkat etmişsinizdir. İşte “tokat” orada gizli 🙂

Hoop exchange gitti, paralar da gitti.

Kıssadan hisse; adamın birisi bir exchange kurdu diye büyük bir şirket, güçlü bir kuruluş sanmayın. 3 kuruş kazanmak için eldekinden de olmayın. “Açığa satış” söylemi size bir anlam ifade etmiyorsa kripto para borsalarından uzak durun.


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir