Puro nasıl içilmez?

Orçun Başlak Puro Nasıl İçilir

Puro ile ilk tanıştığımda konunun bu kadar derine gideceğini kestirememiştim. Keyifli bir faaliyetten hobiye dönüştü.

Puro deneyimlediğin ortamlarda puronun içilişine dair pek çok hata gözlemledim. Bu gözlemlerimi de blog yazısı haline getirmek istedim. Unutmayın, puro içmek bir centilmenlik işidir.

Pahalı puro iyi puro değildir

Sektörde bulunan “pahalı” ve “premium” puroların birçoğunu deneyimledim. Bazıları gerçekten keyifli bir içiş sağlarken bazıları ile frekansım gerçekten tutmadı ki bunlardan birisi de Cohiba’dır. Tabi benim deneyimlediklerim Türkiye’de free-shop’larda bulabildiğim temel purolar. Belki çok daha farklı özel serileri vardır. Farklı farklı purolar için tadım notlarıma buradan ulaşabilirsiniz.

Puro içine çekilmez

Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. Arkadaş sigara mı bu? Dumanlı olması illa sigara gibi davranılmasını mı gerektirir?

Puro damakta dumanın tadını almaktır. Puronun dumanını ağzınıza çekersiniz, duman ağzınızda yavaşça dolanır ve yine yavaşça bırakırsınız. Yine sigara gibi puff diye üflenmez. Puro kesinlikle ama kesinlikle sigara gibi ciğere çekilmez.

Puronun dumanını ağızda dolaştırıp geri verin. Ciğere çekmeyin.

Puro sigara gibi tutulmaz

Puro sigara olmadığı için, sigara gibi içilmediği için sigara gibi de tutulmaz. Puro iki parmağınızın arasında en dipte tutulur. Bir parmak puronun üzerinde dinlecek şekilde. Parmaklarınızın ucunda sigara gibi tutmayın.

Puro sigara gibi yakılmaz

Çakmağın kor ateşiyle puro yakılmaz. Torch dediğimiz puro çakmaklarında bu ateşin hemen üzerinde sıcaklıkla -yani yanan kısım tütüne temas etmeden- yakılır. Burada amacımız tütünü kavlamak değil, hafif bir yanış kıvamına ulaşmak.

Puro’nun külü öyle zırt pırt kül tablasına dökülmez

Bu yorum önemsiz gibi gözükse de puro içişini keyifli hale getiren en önemli konudur o sebeple detaylı açıklayacağım.

Puro’da en önemli konu sıcaklık kontrolüdür. Puro’nun ne akkor seviyede yanmasını isteriz ne de sönmesini. O arada muhteşem dumana ulaşmaktır amaç. Kül de biza sıcaklık kontrolü sağlar. Kül tutuşu ayrıca bir kalite parametresi olarak alınabilir.

Külü sürekli dökülen ve dağılan purolar nispeten kalitesiz addedilir ve benim de deneyimlerin bu yönde. O sebeple puronun külünü sürekli dökmeyiz ve uçtanki yanan kısmın oksijen ile temasını kontrollü tutarak o muhteşem içime ulaşırız.

Bu konuya hakim olmak için gerçekten epey puro içmek gerekebilir çünkü bu tema puronun diğer önemli bir teması olan ritimle birleşir.

Puro 5 dakikalık birşey değildir, zaman ve ritim ister.

Puro’nun rahatlatıcı doğasının bir kısmı da beraberinde gerektirdiği ritimdir. Yukarıda bahsetmiştim, puroyu ne çok yakmak istiyorsunuz ne de söndürmek istiyorsunuz o da yaklaşık 45 saniyelik düzenli çekişleri beraberinde getiriyor.

Yukarıda bahsettiğim sıcaklık kontrolü ve ritim konularına alıştığınızda purodan aldığınız zevk gerçekten çok artacak.

Bu arada purolar boy boydur. Hepsinin de içiş süresi vardır. Puro öyle sigara içilebilir alana geçip fırt fırt içebileceğiniz birşey değil. Puro beraberinde ona ayrılacak vakit ister ve muhabbet sırasında dostlarda güzel gider. Sizin gecenize eşlik eden uzun bir içki gibi düşünebilirsiniz.

Orçun Başlak, Cihan Kıykaç, Yusuf Bahadır Turhan
Puro zaman isteyen bir iştir. Dost meclisinde çok keyiflidir.

Puro köküne kadar içilmez

Puro da diğer tüm yiyecek ve içecekler gibi içtikçe marjinal fayda/tad alanına girer. O sebeple puroyu içerken 3 kısım olarak düşünebiliriz.

İlk 1/3’lük kısım açılıştır. Taze kokular bize eşlik eder, puro’nun açılışı bu kısımda başlar en muhteşem kısmı olarak 2/3’lük kısma bizi hazırlar. Hafif yanış eşliğinde tad yoğunlaşmaya başlar.

Esas damakta yoğun tad bırakan kısmı puronun en keyifli kısmıdır. Ben bu kısmı 1/3’lük kısmın sonu ile 2/3’lük kısmın başında yakalıyorum. Bu aşamada palet tazeleme ile puronun keyfi 2/3’lük kısmın sonuna kadar devam ediyor ve derken son 1/3’lük kısma geliyoruz.

Bu kısım biraz tricky. Bazı içer arkadaşlar puronun en sonundaki kısımdan daha fazla keyif aldığını söylüyorlar ama benim için kesinlikle öyle değil. Tam o kısımda öyle bir an geliyorki ateş ve katran öyle bir hale geliyor ki; artık puronun tadını alamıyorsunuz. Katran ve acı karşımına geçmeden bir puff önce bırakmak bu işi zirvede bırakmak demek.

Eğer puro içmeye devam edecekseniz tam bu aşamada yeni bir puro yakmanız gerekli. Böylelikle yine muhteşem bir kıvama devam edebilirsiniz. Eğer sonuna kadar devam edecekseniz ağzınızda acı ve yakıcı bir tad ile devam edeceksiniz demek ki bence bu puro içmenin tüm anlamını kaybettiriyor.

Puro sonuna kadar içilmez. Genelde son 1/3’lük kısmı bırakılır.

Puro sigara gibi söndürülmez

Sigara gibi puro söndürmek ve puronun içerisindeki yanmış katran ve karbon kokusunu açığa çıkarmak masadaki herkese hakaret etmek gibidir.

Puro sigara gibi sürekli yanmasını sağlayacak kimyasallar içermediği için bıraktığınız anda sönecektir keza yukarda da bahsettim, söndürmeden bir tık öncesinde içmeye gayret ediyoruz. Puro ile işiniz bittiğinde kül tablasının kenarına bırakmanız yeterli. Kendisi yavaşça sönecektir ve etrafı rahatsız edecek o kokuları salmayacaktır.

Puro içmek centilmenlik işidir

Puro yakmak, tatmak, içmek, saklamak bir stil ve beraberinde bir centilmenlik gerektiren bir eylemdir. Her ne kadar bizde “kodaman” ların içtiği birşey gibi lanse edilse de gerçek anlamda puro içmek bir stil gerektirir.

Sizde o stile yaklaştığınızda etrafınızdaki pek çok kişinin puro ile uyumlanamadığını fark ediyor olacaksınız.

Keyfiniz bol olsun, Aydos ormanlarından sevgiler selamlar 🙂

Orçun Başlak Puro Nasıl İçilir


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

“Puro nasıl içilmez?” için 5 yanıt

  1. Ömer avatarı

    Harika bir paylaşım. Ben ağustos 2022 de sigaradan kurtuldum. 3 4 günde 1 ufak toscanello içiyorum. Asla içime çekmem ve gerçek duman zevki buymuş dedim. Puro hayatıma müthiş bir keyif ve enerji kattı.

  2. yunus avatarı

    selam lar güzel bilgiler teşekkürler buldukça toscanello bulamadığımda ıslak puro içiyorum ne sigara ne nargile gerçek keyif bu herkese tavsiye ediyorum

    1. TARKAN ERİŞKİN avatarı
      TARKAN ERİŞKİN

      sayfa ve bilgiler için orçun bey teşekkürler. takipçilere burak avcıoğlu’nun sitesini ve ibrahim bilik’in hürriyet’teki eski köşe yazılarını öneririm. en güncel yorumlar bu arada orçun bey’de.

  3. TARKAN ERİŞKİN avatarı
    TARKAN ERİŞKİN

    merhaba Orçun bey
    denediğiniz purolar dışında bulunabilir ve hesaplı meharis, che , toscanello puroları hakkında yorumlarınızı rica ederim.

    1. Meharis ve Che’yi denemedim. Toscanello’yu içmişti ama onu tam purodan saymak doğru olmaz gibi. Daha çok “cigar” tarzında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir