Özelleştirilmiş AI Üzerine

Günümüzde LLM (Large Language Model) adını verdiğimiz ChatGPT gibi metin üzerine odaklanmış teknolojiler çok ilerleme kaydettiler. Mevcut bilgi birikimlerinin yanı sıra sadece size ait olan dökümanlar ile özelleştirilebilmeleri de çok farklı kullanım alanlarını ortaya çıkarıyor.

Güneş enerjisi alanında mühendislik hizmeti vermenin kapsamlarından birisi de sayfalarca şartname ve sözleşmelerin yazılması ve bu dökümanların sürekli incelenerek güncel tutulması demek. Bazen yaptığınız değişiklikler dökümanın başka kısımları ile çelişir hale gelebiliyor ve siz bunları gözden kaçırabiliyorsunuz. Bu LLM uygulamalarını ilk olarak kendi sözleşmelerimizi gözden geçirmek için kullandım. Çelişkileri, eski kalmış standartları hızlıca tespit etti ve daha doğru önerilerde bulundu. En son da dili sadeleştirmesini istedim ve ortaya yenilenmiş, daha açık bir sözleşme ve şartname çıktı.

Solarian’ın büyümesi aşamasında kurucu ekibinden çalışanlarına en son devrolan iş grubu sözleşmelerdir. Çünkü o sözleşmelerin incelenmesi gerçekten tecrübe gerektirir. Bu aşamada karşılaştığınız diğer bir durum ise yatırımcılardan gelen sözleşme ile ilgili sorular oldu. Vakit alan, sözleşmeyi açıp okumayı ve anlamayı gerektiren bir talep. Konuya hakim olmayan birisi için yapılması gerçekten güç lakin LLM’ler bu alanda da çok iyiler.

Geçtiğimiz günlerde Figopara’dan Arman’ın blogunda çok güzel bir makaleye denk geldim. Her ne kadar çok spesifik bir alanda olsa da özelleştirilmiş LLM’lere hayatın her anında başvurabildiğini ve stand-by’da bekleyen bir bilgi havuzuna dönüşebileceğini fark ettim. Bu özelleştirilmiş LLM’ler mesela proje bazlı da olabilirdi.

Şartname, mevzuat ve müşteri iletişimi sorunsalını çözmek için de içerisinde güncel elektrik piyasası mevzuatı olan bir LLM oluşturup her firma özelinde O&M ve EPC sözleşmelerinin olduğu yeni bir LLM tanımladım. Voila! Yatımcıya özel bir ChatBot oluşturmuş gibi oldum. Sorulara hem mevzuata atıf yaparak hem de sözleşmeyi okuyup yorumlayarak cevap veren bir teknolojimiz oldu.

LLM’leri ilk incelediğimde “Acaba nasıl faydalanırım?” diye daha bireysel düşünmüştüm ama bugün özelleştirilmiş LLM’leri gerek pvX’in gerek Solarian’ın çeşitli işlerinde kullanmamızın ve insanlara sunmamızın mümkün olduğunu görüyorum.

Tabi Arman’ın blogunda yayınladığı konuyu da gerçekleştirmekten geri kalmadım. Evde bir köşede duran ve aklıma geldikçe alıp okuduğum başucu kitaplarım var. Bu kitaplar öyle kitaplar ki yılların sentezlediği bilgi birikimi mevcut içlerinde. Her ne kadar bu kitapları okumak, anlamak ve içeriği rutin hale getirmek esas olsa da zamanla insan unutuyor.

Bu kitaplar benim başucu kitaplarım. Vakit buldukça açıp okuduklarım. Bunlar ile bir GPT’yi özelleştirdim. Adını da “Orçun’s Personal Life Coach” koydum. Hadi biraz soru soralım.

How can I increase my focus?

Şimdi gelen cevaplara bakalım.

Her kitabın ilgili kısımlarına atıf yaparak sana çözümleri özetliyor. Başarının tek bir yolu yok. Önemli olan bu önerilerden hangilerinin senin için uygulanabilir olduğu ama bir yerden başlamak çok önemli. Bu soru özelinde Munger’in ortamı dikkat dağıtmayacak hale getirin kısmı benim için çok gerekli çünkü mevcut ofis ortamımda gerek sesten gerek odanın şeklinden odaklanamadığım durumlar çok oluyor. McCormack’in hedeflerinizi paylaştığınız bir partneriniz olması kısmı da üzerimde ciddi bir etkiye sahip. Bir kere yapacağınızı söylediğinizde onu yapmak için çabalar buluyorsunuz kendinizi. Meditasyon ve uyku konusunda da kendimi geride hissediyorum ve iyileştirmem gereken konulardan birisi de bu. Aslında burada değinmemiş ama Shane’in Clear Thinking kitabında daha sonra başka bir blog yazısı haline getirmeyi düşündüğüm Kural/Karar yaklaşımı var. Bu konudaki çabaları disiplinli hale getirmek için de çok güzel bir araç.

Tabi bunların hepsi bir araç. Önemli olan bunu nasıl kullandığın, hayatına nasıl entegre ettiğin. Her tornavidası olan en iyi işçiliği sergileyecek değil. Harari’nin Yarının Kısa Bir Tarihi kitabında bahsettiği “Gereksizler” için bu hiçbir anlam ifade etmeyecek. Gereksiz olmayanların ise daha iyi bir hayat standardına ve refaha ulaşmasında güzel bir baş ucu aracı olacak.

Teknoloji sen ne kadar güzelsin 🙂


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

“Özelleştirilmiş AI Üzerine” için bir yanıt

  1. Merhaba, güzel bir yazı olmuş. Ne zaman yapay zeka konusuna dokunacaksın diye merak ediyordum bir süredir. Ben de bu konudaki birikimlerimi not aldığım bir yazı güncelliyorum, belki ilgini çekebilir. Sevgiler.

    https://www.tankado.com/sorgu-muhendisligi-notlarim/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir