Teknoloji ilerliyor ve hayatımızın pek çok alanına entegre oluyor. Cep telefonları ile gelen devrim hayatımızın diğer kısımlarına yansıyor. Uber veya bir başka araç çağırma hizmeti de bunun bir parçası olacak. Peki günümüzde taksicilerle bıçaklı kavgaların olduğu bu durum nasıl yasallaşacak ya da neden yasallaşacak? Halk daha kaliteli hizmet alsın diye değil merak etmeyin, vergiden sebep.
Peki nasıl mı? Açıklıyorum.
Uber’de yolculuk kalitesi ön planda
Bir şehirdesiniz ve biryerden başka bir yere gideceksiniz. aşağıdakilerden hangisinde gitmek istersiniz?
Hangi araçla yolculuk etmek istersiniz sorusunun cevabını vermişsinizdir diye düşünüyorum.
Uber pahalı değildir.
Uber’in yüksek fiyatlı olduğuna dair bir bilgi mevcut. Gelin bakalım fiyatlara.
İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’nın sayfasından aldığım verilere göre fiyatlar böyle.
Bu şu demek; indi bindi 10TL. Kilometreye de 2,5TL yazarım. Açılış 4TL.
Uber’de nasıl fiyat?
Km başı ücreti taksiden daha ucuz. Trafikte çok beklerse dakika başına para yazıyor. O da 10dk beklemede 2TL gibi bir rakam yazıyor. Pratik uygulamalar daha farklı olsa bile gözüken rakamlarda Uber daha uygun.
Uber kontrol edilebilir bir sistem
Uber de ne zaman nereye gitmişsiniz, kaç para tutmuş görebiliyorsunuz. İtirazınız varsa online sistem üzerinden yapıp para iadesini bir sonraki Uber sürücünden alabiliyorsunuz veya kredi kartınıza geri ödeniyor. Yolculuk ve mesafe internette kayıtlı olduğu için hak geçmiyor.
Yaptığım bazı yolculuklar ve ödediğim tutarlar.
Yaptığım yolculuk detayları ve şöför kayıtlı. Her yolculuğunuzda şöföre puan veriyorsunuz (şöför de size puan veriyor). Eğer rahatsız olacağınız bir durum varsa 2 yıldız ve altında verdiğinizde sistem sizi birdaha eşleştirmiyor. Şöförün puanı 5 üzerinden 4 altına düştüğünde sistem dışı kalıyor. Yolcular da 4 puan altına düştüklerinde uygulamayı kullanamıyorlar. Şöförsünüz ve aldığınız yolcu alkollü bir şekilde aracınıza kustu diyelim. Bu yolcu bu durumu birkaç kez daha tekrar ettiğinde ve olumsuz puan aldığında sistem dışı kalıyor veya yolcusunuz ve şöför yolu uzatıp fazla para istedi; yolculuk kayıtlı olduğu için (bitiş ve başlangıç) sistem bunu kolayca yakalayabiliyor.
Bu durumda şöförler düzgün davranmak zorunda kalıyor. Taksicilerde yaşanılan vurdumduymazlık yaşanmıyor. Yolcular da terbiyesizlik yaptıklarında sistem dışına çıkarılıyorlar. Burada işini düzgün yapan şöförler ile saygılı kullanıcılar sistemin keyfini sürerken diğer sürücüler ve yolcular sistem dışı kalıyor.
Uber kolayca vergilendirilebilir bir sistem
Taksiler 1.5mTL gibi bir rakam ödeyerek taksi plakası satın alıyorlar. Daha sonra ise ÖTV ödemeden araç sahibi oluyorlar ki araçların ne halde olduğunu görüyorsunuz. Arabaya hiç yatırım yapılmıyor. Çalışan şöförler SGK’sını kendileri yatırıyor. Taksiler ise basit usülden vergilendirilmek için yıllık 49.000TL’yi aşmayan gelir beyan ediyorlar. Bu aşamada da ödedikleri vergi yıllık 6.000TL civarında. Plakanın kirasının aylık en az 7-8bin TL aralığında (şuanda 12.000TL diye biliyorum) olduğunu düşünürsek bu rakamın komikliği ortaya çıkacaktır.
Uber’de ise araçların markası modeli ve her yolcu ile gittikleri güzargah kayıtlı. Hangi yolcu kaç para ödemiş belirli. Üstelik araçlar tertemiz ve lüks. Çalışan şöförler bir şirkete kayıtlı oldukları için SGK’ları ödeniyor ve Uber bunu kontrol ediyor. Yolculuğun sigortalı olmasını söylemiyorum bile.
Devlet istedi korsanı bitirdi
Zamanında da korsan taksi türemişti. Taksiciler bu sefer de korsan taksi için ayaklanmıştı. Bu hiçbir kontrolü olmayan bir sistemdi. Kim kimi nereye kaç para götürüyor, SGK varmı, söför ehil mi belli değildi. O sebeple devlet bunu hızla bitirdi. Peki Uber neden hala bitirilmiyor? Nedeni gayet açık; 18.000 taksi plakasının olduğu İstanbul’da 6-7 bin Uber’e kayıtlı araç var. Günlük ortalama 350km yol yapan bir UberXL en az yıllık 300.000TL civarında ciro yapar. Vergilendirme detayına hiç girmeyeyim ama taksiciler gibi yıllık 6 bin TL vergi ile yırtılamayacağı kesin. Bugün geçici vergi, kurumlar vergisi, stopaj-muhtasar derken şirket sahiplerinin eline kuş kadar para kalıyor.
Vergisel sebeplerle Uber gelecek. Biz de sefasını süreceğiz.
Plakaya 1,5 milyon TL ödeyebilecek zengin kişilerin domine ettiği sektörde iki şöför bir araya gelip plaka alma derdi olmadan 150.000TL’ye bir Vito alıp kaliteli hizmet verebilecek. Çoğu şöför bir anda kendi işinin patronu olacak, plaka alamamanın verdiği sıkıntı ile uğraşmayacak. Bu sistem onları rekabete sürükleyecek ve tercih edilmek için araçlarına yatırım yapacaklar. Bugün taksilerde gündelik yaşayan şöförler iş sahibi olacak ve gelirini arttıracak akabinde de devlete daha fazla vergi verecek. Bu sistem sayesinde herkes kazançlı çıkacak.
Bugün bile pek çok insan “tanıdık” taksi durağı tercih ediyor eşini çocuğunu biryere gönderirken. Artık aileden birisi yolculuk yaparken cep telefonumuzdan hangi araçla, hangi şöförle nereden nereye gittiğini görebileceğiz. Üstelik bu araçların sigortalı, bakımları yapılmış ve şöförün pskolojik bir sorunu olup olmadığını daha çağırmadan görebileceğiz.
Uber mevcut taksi şöförleri için bir fırsattır
Şuanda başka bir plaka altında taksicilik yapan arkadaşlara bütçeniz doğrultusunda bir Vito veya Carevelle alıp bu işe girmenizi tavsiye ederim. Öncelikle kendi işinizin patronu olun. Hizmet kalitenizi arttırın ki gelirleriniz de artsın. Devir değişiyor; yakalayın.
Uber (veya benzerleri) geliyor arkadaşlar. Buna hazırlıklı olmak lazım.
Güncelleme #1:
Uber artık Türkiye’de tamamen vergi veren bir sistem. Uber sürücü ortaklarının hepsi artık eFatura mükellefi. Uber tahsil ettiği tüm komisyon bedelleri için fatura kesiyor. Aynı şekilde yolcular da yolculukları için fatura alıyorlar.
Uber’in kestiği komisyon faturası:
Sürücü Ortaklarının Yolculara Kestiği Fatura:
Ve tüm bu fatura işlemi uygulamalar üzerinden otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Fatura kesildiydi, kesilmediydi derdi olmadan. Bu aşamada Uber artık Türkiye’de kurulmuş, vergisini ödeyen bir kurumdur. Yapılan tüm işlemler legaldir.
Güncelleme #2:
U-ETDS sistemi devreye girerek korsanın önünü kesmesi beklenmektedir. U-ETDS sistemi elektronik olarak yolcuların taşımasını kayıt altına alan bir sistemdir. Bu sisteme girilmesi gereken tüm bilgiler UBER sisteminde mevcuttur. Bu aşamada yapılacak yolculukların bu sisteme kaydedilmesi de otomatik olarak Uber tarafından gerçekleştirilebilecektir. Bu bilgileri evrak aşamasında tamamen dolduran kaç sistem var? Şimdi her bilginin gayet kayıtlı ve sağlıklı/güncel olduğu Uber sistemi U-ETDS sistemini en efektif kullanan alt yapı olacaktır.
Bir yanıt yazın