Steve Jobs’ın kitabında yeni bir kişi işe almak hakkında şöyle demişti; bir şirket kuruyorsunuz ve bir ortak alacaksınız. Bu neden en iyi ortak olmasın ? Şirketinizin %50’sini ona vereceksiniz. Sonra bir üçüncü geldiğinde şirketinizin %33’ünü ona vereceksiniz, onun da en iyi olmasını istemezmisiniz ? Bu şekilde 10.000 kişiyi işe aldığınızda o kişi önemini yitirmeli mi ? Hayır. Sonuçta sizin şirketinizin bir parçası olacak kişi o pozisyona en uygun kişi olmak zorundadır.
İlk Apple dizaynlarını yapan Steve Wozniak’ın hiç tanınmayıp o dizaynları satan Steve Jobs’u tüm dünyanın tanıması gibi. Wozniak asla o cihazları satamazdı ve Jobs asla o cihazları üretemezdi. Burada ortaya çıkan ilişki birbirini tamamlayan ekip üyelerinin ortak bir amaç uğrunda çalışmasıdır.
Anel’den Fina’ya geçtiğimde ilk defa gerçek anlamda “Yönetici” sıfatına layık oldum. O güne kadar Bilkent ve Oxford’dan aldığım eğitimin istediğim herşeyi yapmama imkan tanıyacağını düşünüyordum ama yanıldığımı anlamam uzun sürmedi. Akademik geçmişiniz ne kadar başarılarla dolu olsa dahi sonuçta bir birey olarak değerlendirilirsiniz. Elde ettiğiniz gözle görülür başarılar gerçekte  kabul gören şeyler yoksa CV’nize Oxford yazmanız bir IK’nın sadece 3 saniyede okuyup geçtiği bir satıra dönüşebilir. Tabi birşeylerin yöneticisi olmak o alanda varolan deneyimlerinizi bir üst seviyeye taşımanız gerektiğini gösteriyor. İnsanlar yönetici oldukları için yönetici pozisyonlarına getirilmezler, yönetebilecekleri düşünüldüğü için getirilirler zira o pozisyonda birçok deneyim elde edersiniz ve bu deneyimler yaşanmadan elde edilemezler.
Bir yöneticinin süreci başarıyla yönetmesi için gerekli olan ekip sadece çok kalifiye bir ekip değil, aynı zamanda harmoni içinde ve verimli çalışan bir ekiptir. Yunus Emre’nin dediği gibi “İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen, ya nice okumaktır…”. Bence bu söz tam da burada kullanılmak için söylenmiş. Aslolan önce kendini tanımak sonra da ekibini tanımaktır.
İş hayatında kişilerin yeteneklerindeki farklılıkları fark etmem uzun sürmedi. Benim için çok kolay olan bir işi başkaları yapmak için saatler harcayabiliyordu veya hiç yapamayabiliyorlardı. Bazı durumlarda ise onların kolaylıkla üstesinden geldikleri işleri ben yapmakta zorlanıyordum.
Bu yeteneksel farklılığı bana açıklayacak ve yeni işe alımlarda bu yetenek havuzunu daha iyi yönetmemi sağlayacak mantıksal olarak tasarlanmış bir altyapı arıyordum ki geçtiğimiz günlerde tanıştım; MBTI ya da uzun adıyla Myers-Briggs Tip İndikatörü.
MBTI testi dediğimiz test psikometrik bir test ve kişinin pskolojik eğilimlerini ortaya koyuyor. Şöyleki; Tutum (E-I), Fonksiyonlar (S/N) ve (T/F) ve Yaşam biçimi (J/P) grupları altında 16 farklı karakter profili ile karşı karşıyayız.
Mesela ben bir ENTP’yim. Ekibimdeki bir arkadaşÂ ise ENFJ. Sadece T->F dönüşümü bir insanın hayatında çok fazla değişikliğe sebebiyet verebiliyor. Tüm karakter tiplerine değinmeyeceğim ama T-F arasındaki farkı şu basit örnekler açıklayabilirim.
“Şirket batıyor adam çıkarmamız gerek” durumunda T karakterler ihtiyaçların ve kapasitelerin belirlenmesi ile kaç kişi ve hangi kişilerin çıkarılacağını organize ederken F karakterler “Ya hepimiz ya hiçimiz” cevabını verebilir. İki yaklaşım arasında doğru veya yanlış yoktur; kendince yönleri vardır. Bu yetenek durumlarının efektif kullanılması bu örnekte göreceğiniz gibi çok önemlidir. Her karakterin uygun olduğu bir alan vardır. Aslolan ekibin asıl özelliğini yitirmeden hedefe doğru gitmesidir. Yaratıcı kişiler kendi yaratıcılıklarında kaybolurken bir ESTJ onları yönlendirmelidir, işveren ile ilişkilerinde sorun yaşayan çalışanlar için ESFP bir ara yönetici işveren baskısını azaltacaktır, kişilerin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Ben buna “ekip harmonisi” diyorum.
Burada en iyi, kötü, başarılı, başarısız diye bir indikatör kesinlikle yoktur. Aslolan doğru iş için doğru ekibi ortaya koyan tipler karmasıdır. Başarılı bir ekip için “Harmoni” esastır.
Şimdi dünyadaki bazı ünlülerin karakter tiplerine bakalım.
Ünlülerin yaptığı işlerden karakterleriyle nasıl örtüştüğü konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Martin Luther King’in ve Mahatma Ghandi’nin nasıl F olduğuna bakın. Henry Ford’un şirketi zorlu günlerde ayağa kaldırmak için ne kadar çabaladığını biliriz ve bunu STJ ile desteklediğini görebiliriz. Oscar Wilde’nin yazdığı metinler hepimizi büyüleyen düşüncelerin ürünüdür ve burada ENFP özelliği ortaya çıkmaktadır.
MBTI testinin önemli olan tarafı yeteneklerin, ekibin amacıyla uygun şekilde eşleşmesine yardımcı olmaktır. Bir bankada gişede çalışan ve onları yöneten bir ekipte, bir kurumsal iletişim ekibinde ve bir Ar-Ge ekibinde oluşması gereken karışım birbirinden farklıdır.
Ekibiniz 2 kişi de olabilir 100 kişi de, 100.000 kişi de. Önemli olan ekibinizdeki uygun pozisyonlarda uygun karakterlerin bulunmasıdır. Doğru derlenmiş bir ekibin aşamayacağı zorluk yoktur. Doğru derlenmiş bir ekibin eline geçen sadece muhteşem bir harmoni ve sınırsız başarıdır.
Düzenleme:
Bu yazıyı yazdıktan sonra birçok arkadaşım nerede testi yapabileceklerini sordular. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki internette birçok test mevcut ama hiçbiri orjinal test kadar başarılı değil ve tahmin edeceğiniz üzere orjinal testi ücretli. Diğer testlerden sadece 3-4 tanesi orjinal ile aynı sonucu verdi. Bazı adresleri aşağıda paylaşıyorum.
Orjinal adres :Â
1) https://www.cpp.com/products/mbti/index.aspx
İnternette bulunan ücretsiz alternatifleri :
1)Â http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes2.asp
2)Â http://www.kisa.ca/personality/
3)Â http://similarminds.com/jung.html
4)Â http://similarminds.com/jung_word.html
5)Â http://similarminds.com/jung_word_pair.html
6)Â http://www.keirsey.com/sorter/register.aspx
7)Â http://www.teamtechnology.co.uk/mmdi/questionnaire/
8)Â http://www.goddessflight.com/per/passess.htm
9)Â http://www.transpersonalscience.org/wtitle.aspx
10)Â http://www.41q.com/
11)Â http://www.mypersonality.info/personality-types/
12)Â http://www.worldpersonality.com/test/
13)Â http://insightgame.org/game.php
14)Â http://tap3x.net/indicators/5level2b.html
15)Â http://www.blogthings.com/whatsyourpersonalitytypequiz/
Bir yanıt yazın