Tık Avcılığı ve İnternet Reklamları

Öncelikle buraya CHP ile ilgili paylaşımın detayını merak ederek geldiyseniz yanlış yerdesiniz. Bu blog konusu sizin gibi “tık” avcılığının kurbanları için yazıldı.

Hiç merak ettiniz mi doyasıya tıkladığınız internette sizin her tıkınız nasıl paraya çevrilmeye çalışılıyor? Size sürekli saçma sapan içerikler sunarak bir “tıkınız” alınmaya çalışılıyor. Her yer reklam ve kalitesiz boş içerik ile dolu.

Yukarıda gördüğünüz resim yine Türkiye’nin en büyük portallarının birisinin sayfasından alındı. “Acaba CHP Ne dedi ? Amanin!” diye düşündünüz muhtemelen. Hemen bir merak aldı içinizi oysa bu haber aslında şöyle “CHP hesabı, Vodafone Arena Stadı’nın yanındaki yola dizilen ambulansların fotoğrafını paylaşarak, ‘Türkiye (Temsili)’ diye not düştü.” Ne kadar kısa ve net değil mi ? Ama bu bilgiyi öğrenmek için 2-3 fotoğrafa tıklamak, 2-3 sayfa ileri gitmek gerekiyor. Bu sırada da sizden kopartılabildiği kadar tık kopartılıp, gösterilebildiği kadar reklam gösterilmek isteniyor. Gerçek anlamda hiç bir haber değeri olmayan bu haber için sizi içeriye çekmeye daha çok şey tıklatmaya çalışıyorlar.

İnternette reklamları engellemek için on yıldan fazladır çeşitli reklam engelleyiciler kullandım. Bazıları zamanla devre dışı kaldı, bazı haber siteleri daha farklı tık avcılığına soyunmaya başladı ve ben internette habere erişim şeklimi değiştirmek zorunda kaldım.

Daha önce reklamcılık ile ilgili bir blog yazımda artık reklamcılığın kaliteli içerik ile beraber yapılması gerektiğini vurgulamış, bilinçaltı reklamcılığının daha etkili olduğunu belirmiştim. Lakin çıplaklık içeren veya önemliymiş gibi lanse edilip aslında haber değeri taşımayan haberler ile “bir tık” almanın çok kolay olduğu aşikar. Kimsenin sizi görmediğini düşündüğünüz ekran başında rahatlıkla mayolu bikinili fotoğraflara tıklarken sizi çok iyi gözleyen bir kitle olduğunun farkında olun. İnanın size gecenin hangi saatlerinde açık saçık reklam göstereceklerini çok iyi biliyorlar.

Peki internette harcadığınız zamanı daha kaliteli, daha verimli hale getirmek mümkün mü? Mümkün ama yine bazı ayarlar gerekecek.

Öncelikle bir reklam engelleyici kullanın. Adblock ve Adblock Plus kullanmıştım daha önce ama bu iki yazılım da reklam verenler ile anlaştı. O sebeple artık tüm reklamları filtrelemiyorlar. O sebeple açık kaynak kodlu olan ve şuanda herhangi bir reklam programından etkilenmeyen sadece uBlock Original kaldı.

uBlock Origin’e Chrome kullanan kişiler bu adresten erişebilirler. Chroma’a bu eklentiyi kurduktan sonra bazı ayarlar yapmanızda fayda var.

Kurulduktan sonra Chroma’da adres çubuğunun sağ tarafında yukarıda resmini gördüğünüz logo çıkıyor. Orada “Üçüncü parti filtreler” seçeneği altında şu ikisini seçmeniz önemli

“Anti Adblock Killer | Reek” ve “TUR: Adguard Turkish Filter”

Bu seçenekler ile reklamları büyük ölçüde engellemiş oluyoruz. Lakin bu sefer bu yazılımı kullandığımızı fark eden bazı web siteleri bu yazılımı kaldırmadığımız sürece bize hizmet veremeyeceklerini belirtip siteyi açmıyorlar. Bu durumu aşmak için de ikinci bir eklenti kurmamız gerekiyor.

Bu eklenti nispeten biraz daha fazla tıklamak gerektiriyor, uBlock kadar kolay değil.

Öncelikle Reek Anti-Adblock Killer adresine gidiyoruz.

Burası bizim reklam engelleme yazılımımızı engelleyenleri engelleme sitesi. Engelleme engelleyenleri engelleme. Durumun ne hale geldiğini siz düşünün. (İnternette şuanda bu reklam engelleyicilere karşı bir savaş var keza).

Bu sayfadan Chrome’a “Tampermonkey” eklentisini kuruyoruz. Tampermonkey‘in adresi burası. Bu eklenti izlediğimiz web siteleri üzerinde birazdan kuracağımız eklentinin değişiklikler yapmasına izin veriyor.

Daha sonra bu eklentimize bizi koruyan kod olan Anti Adblock-Killer’i bu adresten yüklüyoruz.

Bu kodun da Chroma’a yüklenmesi ile tam teçhizatlı hale geliyoruz. Bu eklentiler sağlıklı çalışırken pek çok sizden tık almak isteyen reklam devre dışı kalıyor ama kalitesiz haber sitelerinin “tık peşinde” koşan haberlerine karşı henüz bir işlem yapamıyorlar. Windows ve Mac cihazlar için de haber seçen bir yazılıma daha denk gelmedim. O sebeple yazının devamındaki haber derleyiciler mobil cihazlar için. Şimdi gelelim haber derlemeye.

Bundle yerli ve yabancı pek çok haber kaynağını derleyen bir yazılım. “Tık” avcılığı sunan pek çok haber filtrelerinde takılıp size ulaşamıyor. Bunun haricinde “gerçekten” önemli bir haber olduğunda size “push” mesaj ile ulaşıyor. Bu yazılım hem Apple cihazlar hem de Android cihazlar için kullanılabilir. Kullanmak isteyenler buradan indirebilirler.

İnternette gerçek ve kaliteli habere erişmenin bu kadar zor olduğu bir durumda elbette bize de algıda bazı seçicilikler kazanmak kalıyor. “.. DİYEN ÜNLÜ KİM” gibi haberlerin aslında saçma sapan vakit öldürücüler olduğunu hızla fark etmek gerekli. Gerekli korumaları alarak internette tabir-i caizse korumak biraz mümkün ama aslında gözlerin alışması gerekiyor.

İnternette keyifli ve engelsiz gezinmeler !

 


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir