Harici diskleri Raspberry Pi ile NAS’a dönüştürmek

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile cep telefonları çok ciddi bir işlem gücüne sahipler. Cep telefonlarının öncülük ettiği bu minyatür bilgisayarlar artık heryerdeler. Cep telefonu diye geçiştirmemek gerek, 2 sene öncesinin bilgisayarlarından çok daha güçlü ve hızlılar.

Bu alandaki hızlı gelişmelerden nasibini alan diğer bir grup ise Raspberry Pi gibi küçük minyatür PC’ler. Diyet menülerinde hep yazar “kibrit kutusu kadar peynir” diye. İşte artık kibrit kutusu kadar bilgisayarlarımız var.

Geçtiğimiz günlerde bu cihazı GES altyapılarına nasıl uygulayabileceğimi görmek için birtane satın aldım. 4 adet USB çıkışı, 1 adet ethernet, wireless, bluetooth ve GPIO (Açık/Kapalı komutu veren pinler) ile donandığını görünce şaşırmadan edemedim. İçerisinde 1GB ram bulunduran ve 4 çekirdekli CPU’su olan bu cihaz Linux Debian kullanıyor.

Pi’nin ofise ilk geldiği gün

Benim gibi VPS sunucu kullananlar Debian’a alışıktır. Bilmeyenler için söylemek gerekirse; Debian, linux işletim sistemlerinin en eski ve stabil olanlarındandır.

Neyse lafı çok uzatmadan konuma geri döneyim. Bilkent’ten bu yana pek çok harici disk aldım, kullandım ve hala aktif olarak kullanıyorum. Eve son baktığımda 4-5 adet harici diskim vardı. İşte birşey ararsın, onu tak bunu çıkar vs derken zaten daraşma olan bilgisayarımın arkasında debeleniyordum. Sürekli bir NAS (Network attached storage) alsam acaba nasıl olur düşünceleri içerisindeyken imdadıma Raspberry yetişti. Neden Raspberry’i NAS olarak kullanmıyordum ki ?

Öncelikle Raspberry’nin ilk kurulumunu yaptığınızı ve SSH ile bağlandığınızı varsayıyorum.

Pi’ye SSH ile bağlanmak.

Öncelikle NTFS olan harici diskleri okuyup yazabilmek için NTFS sürücüsünü yüklüyoruz.

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install ntfs-3g

NTFS sürücüsü yüklendikten sonra harici diskleri pi’mizin USB girişlerine takıyoruz. Sonra da Linux’a bu cihazları görüp görmediğini soruyoruz

sudo fdisk -l

Burada göreceğiniz üzere harici diskimizi /dev/sda’da görüyor. Burada adresleme şöyle gerçekleşir; /dev/sdXY’de X (a,b,c,d) şeklinde farklı cihazları gösterir. Y’de (1,2,3,4) o cihazdaki bölümleri gösterir. Bizim kullanacağımız NTFS bölümü /dev/sda1’de.

Şimdi bu bölümü Pi üzerinde biryere bağlamak gerekli.

sudo mkdir /media/MainBackup

şeklinde bir komut ile ilişkilendireceğimiz noktayı oluşturuyoruz ve bu noktayı ilişkilendiriyoruz.

sudo mount -t auto /dev/sda1 /media/MainBackup

artık /media/MainBackup altına baktığımızda harici diskimizdeki dosyaları görebiliriz.

Şimdi bir dosyada değişiklik yaparak Pi’nin tekrar baştan başlaması durumunda aynı şekilde diskleri görmesini sağlamalıyız. Bunun için

sudo nano /etc/fstab

yazarak dosyamızı editliyoruz.

gördüğünüz gibi /dev/sda1, /dev/sdb1 ve /dev/sdc1 satırlarını ben ekledim. Siz de yukarıda belirlediğiniz bölümler için ekran görüntüsündeki satırları ekleyin.

Şimdi sıra geldi bu dosyaları ağ üzerinde paylaştırmaya. Öncelike bu dosyaları Windows/macOS üzerinde görebilmemize aracılık edecek olan Samba sunucuyu kuruyoruz.

sudo apt-get install samba samba-common-bin

Samba kurulumumuz gerçekleştikten sonra ayarlarımızı yapmaya başlıyoruz. Nano editörünü kullanarak Samba’nın konfigürasyon dosyasını düzenleyeceğiz.

sudo nano /etc/samba/smb.conf

Bu dosya içerisinde iki noktayı edilememiz gerekiyor. Aşağıda ekran görüntülerini paylaşıyorum.

Server tipini standalone yapmamız gerekli

Daha sonra da paylaşım noktamızı oluşturuyoruz.

Burada turuncu ile işaretlediğim şekildeki ayarları kendi klasör yapınızı yukarıda nasıl yaptıysanız ona göre ayarlayıp yapın. Sonra Ctrl+O ile dosyayı kaydedip Ctrl+X ile çıkış yapın.

Şimdi Samba sunucumuzu baştan başlatarak konfigürasyon dosyasını okumasını sağlıyoruz.

sudo /etc/init.d/samba restart

Artık Samba sunucumuz klasörleri gördü ve paylaşıma açtı. Şimdi buraya erişmek için bir kullanıcı tanımlayalım.

sudo useradd uzakhd -m -G users
sudo passwd uzakhd
sudo smbpasswd -a uzakhd

Böylelikle “UzakHD” adını verdiğimiz kullanıcımızı oluşturduki şifresini tanımladık ve Samba ile ilişkilendirdik.

İşlem bu kadar 🙂 Windows kullanıcıları Ağ kısmına tıklayarak Samba paylaşımlarına erişebilirler. Ağ kısmında görmeyenler ise Explorer penceresinin adres \\{Pi IP Adresi} yazarak erişebilirler.

Mac kullanıcılar ise Finder’da Go -> Connect to Server adımı üzerinden IP adresini yazarak bağlanabilirler.

Bende ortaya çıkan manzara şöyle oldu

Pi’nin yukarıdan görünüşü
Pi’nin aradan görünüşü

Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

“Harici diskleri Raspberry Pi ile NAS’a dönüştürmek” için 14 yanıt

  1. merhaba. pi üzerine freenas gibi bir nas yazılımı kurmakve çalıştırmak daha kolay olmaz mı? ya da denediniz mi? bu konuda görüşlerinizi mail adresime yazarsanız sevinirim. iyi günler.

  2. Merhaba, bildigim kadariyla freenas BSD kökenli. Pi özel bir cihaz olduğu için cihaz ile uyumlu bir işletim sistemini baz almanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Freenas’da da dosya paylaşımı için Samba kullanılıyor, Pi’de de. Sadece ZFS ve raid ozellikleri desteklenmiyor olabilir. Eger ev kullanimi icin harddiskleri wifi uzerinden paylasacaksaniz Samba ve Raspbian bence gayet yeterli.

  3. Okuma yazma hızı nasıl?
    Kablolu veya wifi? İnternette max 10 mb/sn yazmışlar. Az değil mi? Harici nas kutuları 50-60mb oluyor genelde nasıl oluyor? İyi çalışmalar.

    1. Merhaba, Raspberry’nin benim kullandigim surumunun etherneti 100mbps. Bu da yaklasik 10mb/s hiza izin veriyor. Yeni cikan Model 3 B+ Raspberry modeli gigabit ethernete sahip ama o da USB 2.0 BUS’ına bağlı olduğu için 480mbps’e çıkabiliyor. Takribi 50mb/s and USB’den bir harddisk bagladiginiz durumda ayni BUS’ı paylaşacakları için 20mb/s gibi bir hızla veri transferi yapabilecektir. Bu benim icin yeterli bir hiz. Sadece suna dikkat edin, Apple cihaz varsa Samba ile pek hos calismayabiliyor ama Windows makinalar gayet sorunsuz.

  4. yusuf göçmen avatarı
    yusuf göçmen

    Merhabalar orçun bey, sizden bir ricam var.Bu konuda yardımcı olursanız çok teşekkür ederim. Bu raspberry pi de oldukça yeniyim ben bir güvenlik kamerası yapmak istiyorum. raspivid komutuyla görüntü falan aldım ama sıkıntım bu videoların tek dosyaya değilde örneğin 100 mb boyutlarda kayıt yapmasını istiyorum ve ben durdurana kadar sürekli. tabii bunun içinde hafıza kartı yetersiz olduğundan 500gb harici hddye kayıt yaptırmak istiyorum.. Yapılacak ayarlar nelerdir benim anlayabileceğim şekilde anlatabilirseniz sevinirim.. raspberry pi3 b+ ve modül kameram var..

  5. Buna alternatif olarak OpenMediaVault da kurulabilir

  6. Tuğhan avatarı

    Merhaba,

    Dediklerinizin hepsini yaptım, klasöre de ulaştım. Klasöre girmek için kullanıcı adı ve şifre soruyor girdiğimde ise erişemiyorum. Neden olabilir ?

    1. Merhaba, kullanici adi ve sifre sormasi Samba’nin ayarlarindan sebep ama sifre onayindan sonra erisemiyorsaniz kuvvetle muhtemel Samba’nin conf dosyasi dogru ayarli degil. Klasoru iliskilendirdiginiz yerde (/mnt veya /media) icerigini gorebiliyor musunuz?

  7. Hepsini yaptım fakat erişemedim. Ayrıca raspberry’yi yeniden başlatınca “locked user” tarzında bir hata verdi. Yeniden raspian kurmak durumunda kaldım. Nerde hata yaptım sizce?

  8. Harici diski bağladım fakat çıkardığımda sistem çalışmıyor sanırım diski bulamadığı için diski tekrar taktığımda yine çalışıyor.
    Pi için bunun bir yolu var mı acaba takılı olmadığında yine de çalışması için? teşekkürler.

  9. merhaba,

    Bende denedim fakat windows 10 da erişemedim.
    ağ kısmında raspberry adını görüyorum ama bağlanamıyor.
    siz böyle bir hata ile karşılaştınız mı?
    teşekkürler.

    1. Merhaba Hasan Bey, Windows kullanmadığım için bilemiyorum hiç denemedim.

    2. windows program ekle kaldırdan windows ayarları aç kısmından eski smb sürümü açmanız gerekiyor.

    3. openmediavault kurdum onu ayarlamayakla uğraşıyorum.

      rapsberry hard disleri görmedi sanırım enerji sorunundan kaynaklı. çünkü hdd ler motor bir çalışıyor bir duruyor.
      sonra harici enerji girişli hdd kutusu aldım. şimdi bununla uğraşıyorum.
      teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir