İnternet Engelleme Günlüğü #4

Türkiye’de DNS’lerin içeriklerinin denetlenmesi yolu ile (DPI) internet erişiminin iyice yavaşlaması pek çok kullanıcı için çile olmaya başladı. 

Daha önce engelleme günlüğü #3‘de bahsettiğim metodu Windows bilgisayarına nasıl uygulayabileceğini soran pek çok arkadaşım oldu. Madem öyle; birazcık hız ve birazcık gizlilik adına DNS sorgularımızı şifrelemenin vakti geldi. 

Not: Bu internet erişiminizi gizlemeyecektir. Sadece DNS sorgularınızı şifreleyerek internet erişim hızınızı / sayfa açılış hızınızı iyileştirecektir. SNI incelemesi yapan DPI’lar hala Wikipedia’ya erişiminizi engelleyecektir.

Haydi başlıyoruz. 

  1. https://simplednscrypt.org/ adresine giderek sisteminize 32 bit (x86) veya 64 bit (x64) uyumlu DNS istemcisini indirin.

2. Kurulumu tamamlayın.

Kurulum tamamlandıktan sonra uygulamayı çalıştırın aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız.

Gördüğünüz gibi wikipedia.org’a ping atılamamakta çünkü DNS çözülememekte.

Önce uygulamanın servisini aktif hale getirin. Böylelikle bilgisayarınızdaki sizin DNS sorgularınızı yakalayıp HTTPS ile şifreleyip gönderecek uygulama çalışsın.

Daha sonra aşağıda “Network Cards” isimli kısımda kullandığınız ağ bağdaştırıcınızı aktif hale getirin. Burada Ethernet0 gözüktüğü için ona tıklayabiliyorum ama bu kısım sizde Wireless da içerecek şekilde farklı gösterecektir. 

Sizde çıkan tüm bağdaştırıcılara tıklayarak hepsinin DNS sunucu ayarlarını uygulama ile çalışacak hale getirin.

Artık wikipedia erişilir hale gelmiş durumda (SNI filtreleme varsa yine erişemezsiniz telaş yapmayın). Hızlanmış internetin ve kısmi gizliliğin tadını çıkartın 🙂


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir