Hacker Mindset

Merak duygumuzu ne zaman yitirmeye başlıyoruz?

İlkokul? Ortaokul? İş hayatı?

Peki “hacker minded” olmak ne demek? Siber suçlumu?

Sylar’ı hatırlar mısınız Heroes dizisinden? Yok öyle bir hacker mindset’den de bahsetmiyorum.

Hacker zihniyeti beraberinde merak ve incelemeyi getirir. Bir konuyu ve onun nasıl yapıldığını merak etmeye başlıyorsunuz ta ki siz de ellerinizi işe dahil edip benzerinin üstesinden gelinceye kadar.

Bugün pek çok TV kanalında gördüğünüz hacking içerikli filmlerde olduğu gibi eline laptop alanın yaptığı birşey değil hacking; çok ciddi bir araştırma ve çalışma gerektiriyor.

Kendi adıma konuşacak olursam fotovoltaik alanında edindiğim pek çok bilgi bu yöntemle hayatıma dahil oldu; neden? ve niçin? diye sorgulayarak. Hataya düştüğüm yerde tekrar sıfırdan başlayıp neyi gözden kaçırdığımı gözyerek.

Asla mevcut bir sisteme entegre olmayı başaramadım; bir şekilde kendi yolumu çizmek zorunda kaldım. Bu da mevcut sistemin daha da iyileştirilebileceğine olan düşüncemden geldi. Elon Musk’ın bu konuda “First Principle” metodu var mesela.

Sektörde gördüğüm bir durum ise mühendisliğin hep denenmiş tarafında kalınmak istenmesi. Hep denenmiş kısımda kaldığınız durumda bence yapılan iş mühendislik özelliğini yitiriyor; kişileri canlı bir hesap makinesine dönüştürüyor.

Danışmanlık sırasında çok karşılaştığımız bir durum; hesap makinesi ile bilinen tek yöntem ve kulaktan dolma bilgiler ile virgül sonrasının hesaplanması. Oysa gidilebilecek o kadar farklı yol ve senaryo var ki.

Mesela, bizim sektörde bir kazık çakma makinası firması var. Sektörde işler ilk başladığında Alman malı makinalar tercih ediliyordu. Bu firma bu makineleri inceleyip kendi makinesi imal etti. Bugün pek çok işte kullanılıyor. Gerçekten takdir edilesi bir durum.

Peki; gerçek anlamda “hacker minded” dendiğinde aklınıza kim geliyor?

Bir kişi pek çok alanda başarılı addedildiğinde benim aklıma sadece hacker mindset geliyor; olayları detaylarıyla inceleyebilmek ve başarıya gidecek yolda en iyi olasılığa sahip kararları verebilmek; yeri geldiğinde de hatasını fark edip kabul edip düzeltip daha iyi yönelmek.

Sizce 23 Nisan’ı çocuklara armağan etmesinin ardında da bir hacker mindset yatmıyor mu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. yılında Ata’m a sevgi ve saygılarımla.


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir