Güneş Enerjisi Üretim Analizi ve Takip Sistemlerinin Geleceği Üzerine Düşünceler

Bizim gibi güneş enerjisi sektöründe çalışanlar PVSYST yazılımını bilirler. Üretim analizlerinin vazgeçilmez aracıdır. Sektörde standart haline geldiği için de kimse sorgulamaz; PVSYST diyorsa doğrudur diye kabul edilir lakin açık kaynak kodun hayatımıza katıldığı bu dönemlerde üretim analizlerinde nasıl bir değişim olacak?

2008 yazıydı PVSYST ile tanıştığımda. Tabi o zaman lisans vb. yok internetten bulduğumuz kadar indirip kullanıyorduk firmada. Ben güneş enerjisi analizi yapmayı o yazılımı kurcalayarak öğrendim. Bir kitaptan adım adım takip ederek değil. Karşı taraftan “bu neden böyle?” diye gelen her soru beni daha da sorgulamaya itti. Bugün üretim analizlerindeki hassasiyetimizin temelinde de bu sorgulama yatıyor.

Hayatta tercih etmediğim durumlardan birisi de tek bir kaynağa bağımlı olmak. Bugün sadece PVSYST yazılımı bizim sektörümüzde amiral gemisi. Diğer yazılımlar açıkcası pek kullanılmıyor lakin geçtiğimiz gün NREL’in SAM aracı dikkatimi çekti. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir yazılım. Arabirimi çok kötü; mühendisler için mühendisler tarafından yapılmış bir yazılım. Bizim sektörümüzde bilinen ne kadar yaklaşım varsa hepsini entegre etmişler ve her modelde hesaplama yapabiliyor. Raporu PVSYST ile kıyaslanamayacak kadar vasat ama anahtar kelime “açık kaynak kod”.

Yazılım modellemelerini doğru yapıyor. Mesela aşağıda bu konudaki bir makaleyi indirmeniz için paylaşıyorum.

Sonuçlara baktığınızda epey yakın olduklarını göreceksiniz. Ben de denemelerimde benzer sonuçlar elde ettim. NREL SAM’ın bugün itibari ile geride kaldığı tek nokta en son teknolojilerin çok hızlı entegrasyonunda oluşuyor (bifacial, half-cut vb.) ama teknoloji konusunda fark olmadığı durumlarda gerçekten PVSYST ile yarışabilecek durumda.

Bu bize neyi sağlıyor? Aslında sahadan gelen veriyi gerçek zamanlı olarak işleyebilmemizi. Bir izleme sisteminde sahadan gelen veriler izleniyor; PR, emre amadelik gibi sonra onları yorumluyoruz. Daha detaylı analizler yapmak istediğimiz durumda ise verileri izleme sisteminden dışarıya aktarıp PVSYST üzerinde performans analizleri gerçekleştiriyoruz. Bu gerçekten çok manuel bir işlem.

Sahadan toplanan hata kodları da genelde yetersiz seviyede oluyor. Genelde evirici açıkmı kapalı gibi basit hata kodları toplanıyor ama olay aslında bunlardan fazla.

Bence artık izleme sistemleri ile enerji üretimi hesaplama yazılımları bir noktada birleşmeli. Bizim firmalara oluşturduğumuz raporlar da sadece yazılımlar ile oluşturulabilmeli. Ne zaman yeni raporlama konuşsak yazılımcıların aklına daha kompleks SQL sorguları ile bu işi “halletmek” geliyor ama bence burada makine öğrenmesi de devreye girmeli.

Bu üç alanda da açık kaynak kodlu yazılımlar mevcut. Hepsi entegre edilebilir düzeyde ve Solarian olarak bu alana yönelmek istiyoruz. Doğru ve anlaşılır veri analitiği; sadece evirici kapandığında SMS atan sistemler değil.

Chatbot’lar ile aram iyi değil ama bu denkleme bir de chatbot eklediğinizde gerçekten bir süreç yönetimine sahip olmuş oluyorsunuz. Düşünsenize size bot’dan şöyle bir mesaj geliyor; “Evirici 3’de XXX sorunu var. Geçtiğimiz ay içerisinde 3 kere tekrar etti. Yaklaşık gelir kaybımız YYY lira. Sorunun çözümü için servis yönlendirmemi ister misiniz?”

Bence yavaş yavaş ulaşmaya başladığımız nokta burası. Daha önce eviricilerin geleceği üzerine bir makale yazmıştım. Eviricilerin artık her evin girişinde panonun yerinde yer alması gerektiğinden ve isimlerinin evirici değil de güç yönetim ünitesi gibi daha geniş kapsamlı olacağından bahsetmiştim. İyi bir yazılım altyapısı da bu sistemin tamamlayıcısı olur.”İyi geceler, saatinizi yatak odanızda şarja taktınız ve saat 12’yi geçti. Açık kalan ışıkları kapatmamızı ister misiniz?”

En baştaki konumuza geri dönersek; kurumsal hayattaki riskleri üzerimizden atmak için yine markalaşmış veri kaynakları ile markalaşmış yazılımları kullanıp “benim hiçbir suçum yok PVSYST böyle hesaplıyor” demeye devam edeceğiz. Sonuçta riski üzerimize almak istemeyiz ama gerçek değerlere çok yakın hesaplar gerçekleştiren açık kaynak kodlu yazılımlar mevcut. Onlarla ne yapabileceğiniz ise size kalmış.


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir