Zamansız kitaplar üzerine

Kötü bir dinleyiciyim ama iyi bir okuyucuyum.

İlkokula gitmeden okumayı kısmen de olsa sökenlerdenim. İlk kitaplarım Jules Verne romanları ve Ömer Seyfettin hikayeleri idi. Basit bir Türkçe ile yazılmış kısa keyifli metinlerdi. Sonrasında da Macera Tüneli serisi ve Dört Kafadarlar Takımı gelir. Özellikle dört kafadarlar serisini yazın dışarı çıkmayıp evde saatlerce okuduğumu hatırlarım.

Yaş ilerledikçe kitaplar da değişti. Hala farklı fikirler elde etmek için pek çok kitap okusam da bazı kitapların hiç eskimediğini, tekrar tekrar okunması gerektiğini anladım. Elimi uzatıp aldığım, herhangi bir sayfasından başlayıp keyifle okuduğum ve yerine koyabildiğim bir mini kitaplık oluşturmak için yola çıktım.

Fark ettim ki; bazı kitapların bir son kullanma tarihi yok, insan varoldukça geçerli. Oluşturduğum bu kısa listeyi sizlerle paylaşıyorum. Umarım sizin için de keyifli bir liste olur.


Farnam Street – The Great Mental Models Vol. 1

Farnam Street aslında bir web sitesi ve eposta listesi. Kitap da oradaki makalelerin derlenmiş hali. Oraya üye olduktan sonra ve oradaki makaleleri okudukça olayları değerlendirme biçimim epey değişti. Gerek profesyonel birisi olsun, gerek iş hayatına yeni atılmış bir genç olsun her makalede kendisine pek çok ders çıkaracaktır.

Farnam Street – The Great Mental Models Vol. 2

Farnam Street’in ikinci kitabı. Birincisinin devamı niteliğinde.

Ray Dalio – Principles

Ray Dalio yatırım konusunda duayen kişilerden. 1+1’in 3 ettiğini erken keşfetmiş bir kişilik. Önce “Principles” konusunu anlatan bir youtube videosunu izledim. Video o kadar ilgimi çekti ki Ray Dalio’yu araştırdığımda bu kitabı ile karşılaştım. Şimdi başucu kitabım. Konu sadece başarmak ve şirket kurmak değil; konu doğru ekiple ilerleyebilmek. Merak edenler bahsettiğim videoyu buradan izleyebilir.

Charles Munger – Poor Charlie’s Almanack

Bu kitap herkese göre olmayabilir keza dili de biraz ağır ama içerisinde kişiyi düşünmeye iten pek çok soru barındırıyor. Epey uzun bir kitap o sebeple okumak için de ayrıca epey vakit istiyor ama yukarıdaki kitapları keyifle okuyan birisi için sorun olmayacaktır.

Charlie Munger’in önemli gördüğü paragrafları tekrar yazması ve sizi okurken “aaa bu paragraf aynısı” diye bir silkelemesi ve akabinde düşünmeye itmesi ise benim çok beğendiğim bir durum. Hatta epostalarımda da kullanmayı düşünüyorum.

What They Don’t Teach You At Harvard Business School

Yine zamana direnen bir kitap daha. İş hayatında, ilişki yönetiminde dikkat edilmesi gereken konuları büyük bir ustalıkla anlatıyor Mark McCormack. Yavaşlamak, zamana yaymak, ilişki yönetimi üzerine çok başarılı anektodları olan bir kitap.

Peter Thiel – Zero to One

Bu kitap yukarıdakilerden farklı olarak şirketlerin kurulmasına ve değer kazanmasına odaklı. Farnam Street okuyucusu iseniz bu kitap sizin iş hayatına başlangıç kitabınız olabilir. Başarılı bir ekip nedir, değer nasıl yaratılır, olumlu olumsuz durumlar karşısında nasıl bir bakış açısı ile konu ele alınmalı. Eğer siz de kendi şirketinizin hayalini kuruyorsanız bu kitap sizin başucu kitabınız.

Sun Tzu – The Art of War

Belki çok klasik olacak ama The Art of War benim yine çok beğendiğim başucu kitaplarından. Her ne kadar gerçek savaş durumları için yazılmış olsa da günümüzde hala geçerliliğini kaybetmeyen yerleri vardır. Özellikle casusluk ile ilgili kısımlarını çok beğeniyorum.

Emre Yılmaz – Genç Bir İşadamına

Genç bir işadamına kitabının benim hayatımda yeri farklıdır. Yukarıdakilerden çok farklı olan bu kitap aforizmalarında iş adamlığını anlatır; diğer bir deyişle işin inceliklerini. Bu kitap ile ilgili daha önce yazdığım bir yazıyı buradan okuyabilirsiniz.


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir