Galiba ilk kullandığım açık kaynak kodlu yazılım bu bloğun da üzerinde çalıştığı WordPress.
2005 yılında açmıştım bu blogu. O zamanlarda haber sitesi yapacaksan php-nuke/mambo vardı, blog yazacaksan da WordPress bu işin en kullanılışlı araçlarındandı. Site yaptırmanın yazılımcı bulmak, siteyi sıfırdan yazdırmak yaptırmak olduğu zamanlarda bu kadar iyi çalışan bir yazılımın ücretsiz olması şaşılacak şeydi. Mesela insanlara wordpress kurup üzerine tema yükleyip basitçe websitesi yapıp satabilirdim. Üstelik yazılımın lisansı da buna izin veriyordu.
O günlerde BSA internet kafelere ve şirketlere baskınlar yapıp Windows lisanslarını kontrol ediyordu ve ceza kesiyordu.
Belki biliyorsunuzdur daha sonra Github ortaya çıktı. İnsanların yazdıkları kodları paylaşabilecekleri ve düzenleme yapıp ilk sahibine geri bildirebilecekleri bir platform. İşte o andan itibaren açık kaynak yazılımların kalitesi daha da arttı.
Yazılımcılarda da çok iyi yazılımcılar ve gerçekten çok kötü yazılımcılar da var. Yazılım piyasasındaki bu vasıfsız iş gücü de “ne yazayım abime” şeklinde yazılımlar yapıp gelir elde etmek peşindeler. Her firma için ayrı bir kod, ayrı özelleştirmeler ve gitgide büyüyen bir bütçe ile düzgün çalışmayan bir yazılım elde ediliyor.
Oysa açık kaynak kod dünyasında ise dünyanın dört bir köşesinden problemi özünde anlamış pek çok yazılımcı kodlara katkıda bulunuyor. Müşterilerin saçma sapan isteklerine değil yazılımın çıktısına önem veriliyor. Bugün stabilitenin çok önemli olduğu sunucu dünyasının neredeyse tüm yazılımlar açık kaynak kodlu. Başta linux işletim sisteminin çekirdeği olmak üzere web sunucular, programlama dilleri, arabirimler vs. hepsi açık kaynak kod.
Yazılımcılık da artık bir nebze hobi, sistem entegratörlüğü de esas para kazandıran kısım olmaya başladı. Ağlar, bulut sunucular, yazılımların ölçeklenmesi ve sorunsuz işlemesi esas gelir kaynağı haline geldi. Bugün Solarian açık kaynak bir yazılım üzerinde 100MW’ın üzerinde tesis izliyor. Bize tek maliyeti bulut sunucu maliyeti. Projenin hayata geçmesi için benim harcadığım dakikalar hariç tabi ama o dakikalar bizim esas gelir kaynağımız değil. Bu yazılımın iş süreçlerimize entegre edilmesi ile normalde çok daha fazla kişinin yapması gereken bir işi tek kişi ile gerçekleştirebiliyoruz. Bu sayede de işimizi çok iyi yapıyoruz.
Kullandığımız açık kaynak kod yazılımın her satırı internette incelenebilir. Ben asla o kadar iyi bir yazılım yazamam. Türkiye’de ki pek çok yazılım firması da yazamaz lakin ortaya çıkan sonuç gerçekten muazzam.
Artık firmalar da bu değişen iş modeline ayak uydurmak zorundalar. Her firmaya sıfırdan yazılım yazmaktan ve bunu gelişigüzel yapmaktan vazgeçin. Bu konuda iyi bir açık kaynak kodlu proje bulun ve onu uyarlayın; onunla ilgili teknik destek hizmeti verin. Sizinle beraber yazılım daha da gelişsin ve siz de daha düşük maliyetler sebebi ile kendi kar marjlarınızı arttırın.
Bir yanıt yazın