Karar Defteri

Düşünme eyleminin sonrasında karar aşaması başlar. İnsan düşünür ve karar verir. Karar vermek de insanı akıllı-aptal-iyi-kötü gibi ayrımlara sürükleyen yegane etkendir.

Bazı kararlar zaman isteyen kararlardır, bazı kararlar ise kolaylıkla verilebilir. İşe hangi yoldan gideceğinizin kararını yola çıkar çıkmaz navigasyon uygulamasından trafiğe bakarak verebilirken bir evlilik kararı veya ayrılık kararı bazen aylar, yıllar sürebilir.

Zamanla geriye dönüp baktığımızda hatalı dahi olsa kararlarımızın doğru olduğunu savunur veya doğruya yontmaya çalışırız. İşte ben aslında öyle yaptıydım ama bu böyle olmadı ondan olmadı v.s. gibi cümleler çevreler bir anda bizi. Bu hatalı kararların tekrarı ise silsileye dönüşür ve hayatımızda olumsuzluklar ardı ardına devam eder. Bu bir çıkmazdır.

Bu gibi çıkmazlara girmemek için iyi karar verebilmek ve bu kararlardan dersler çıkarmak gerekir. Su uçar yazı kalır; hayatta hep “ders çıkar” denir ama insanoğlu unutur. İşte bu unutmayı önlemek için bizim için önemli olan kararları kaydetmekte sonra geriye dönük neyi neden yaptığımızı sorgulamakta fayda var.

Şirketlerde, kooperatiflerde ve bilimum tüzel kişilerde olduğu gibi kişinin de bir karar defteri olmalı. Peki bu karar defterine ne yazmalıyız ?

1) Tarih ve saat: Kararı ne zaman verdiğimizi bilmemiz gerekir. Sabahın beşinde mi ? İşten hemen çıktıktan sonra mı ? Sakin bir pazar günü mü ?

2) Konu: Karar vermemiz gereken konumuz ne. Konu ne hakkında ?

3) Bizi karar almaya iten konunun tanımı : Bu konuda bizim için problem teşkil eden olay nedir. Neden karar almak zorundayız ? Problemi basitçe anlatmaya çalışın.

4) Bu problemi ve karar almamızı etkileyen değişkenler : Mesela referandum bu konuda karar almanızı etkiliyor mu ? Bir yerden bir beklentiniz var da karar vermekte gecikiyormusunuz ? Aciliyeti nedir gibi.

5) Karşılaşılan zorluklar ve karmaşıklıklar : Durumu daha karmaşık hale getiren birşeyler var mı? Problemin çözülmesinde zorluklar neler?

6) Kararım

7) Seçilmeyen Alternatif kararlar : Bu kararı vermeseydim hangi kararları verebilirdim? Bu kararların olumlu/olumsuz yönleri neler olurdu? Bu kararları neden seçmedim?

8) Kararım sonrasında olması muhtemel sonuçlar : Bu kararı verince hangi sonuçlar doğabilir ? Doğabilecek sonuçların ne gibi bir çıktısı olabilir

9) Benim beklediğim sonuçlar

10) SONUÇ

11) Ne öğrendim ? (En az 6 ay sonra)

Bu defterdeki bilgiler sizin için önemli olan kararları neden aldığınızı, alırken hangi koşullar içerisinde olduğunuzu, ne alternatifleriniz olduğunu ve kararınızdan olumlu/olumsuz nasıl bir çıktı elde ettiğinizi gösterecek. Akabinde hatalı veya başarılı olduğunuz yerleri daha iyi keşfedip bir sonrakinde saha iyi karar vereceksiniz.

Daha başarılı kararlar vermeniz dileğiyle.


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir