Neumorphism ve San Francisco

iOS9 güncellemesini hatırlayanınız var mı? O güncellemeyle birlikte iPhone’ların fontu Helvetica’dan San Francisco’ya değişmişti.

Font değişimi sonrası uzunca bir süre ekrana bakmaktan hiç keyif almadım. Birşeyler eksik yarım kalmıştı. Apple’ın beyanlarına -ve pek çok dizayn konusunda hassas kişinin- beyanına göre farklı ekran ölçülerinde ve farklı okuma mesafelerinde ihtiyaçları karşılamak için gerekliydi. Belki gerçekten doğru bir rasyonel ama 400ppi (pixels per inch) aştığımız bugünlerde Helvetica’nın ben hala geri kaldığını düşünmüyorum.

O sebeptendir Solarian’ın logosu Helvetica’dır. Hatta bu fontun üzerine bir belgesel var.

Şimdi ise dizayn dünyasında beni rahatsız eden yeni bir trend var; “Neumorphism”.

Neumorphism’i anlamak için Skeumorphism (iOS1 – iOS6) ve Flat (iOS7 ve sonrası) dizaynlarını anlamak gerek.

iOS Skeumorphic ve Flat Design

Skeumorphic dizayn objelerin gerçek hayattaki öğeler ile üç boyutlu olarak görselleştirilerek kolay anlaşılmasını sağlayan bir dizayn idi. iOS’in hayatımıza entegre olması aşamasında özellikte Scott Forstall’ın yönlendirdiği bu dizayn yönetimin John Ive’a geçmesi ile flat’e dönüştü. Flat aslında Apple’ın öncülük ettiği bir dizayn değil. Bu dizayna daha önce Microsoft geçmişti.

Eskiden telefonlar/bilgisayarlar mevcut hayatımızın bir uzantıları -ve birşeylerin yerine geçme çabası- içerisinde olduğu için Skeumorphic dizayn elementleri anlamayı kolaylaştırıyordu. Günümüzde ise elektronik cihazlarımız başlıca kendi elementleri olan yeni bir dünyanın kapısı. Artık güncel hayatta sahip olduğumuz şeylerin bir uzantısı değil.

O sebeple “Flat” dizayn benim her gün büyük bir keyifle kullandığım cihazların da temelinde var lakin macOS Big Sur ile bu dizayn öğelerinde “Neumorphism” denen yeni bir akım gelmeye başladı.

Skeumophic, Neumophic ve Flat Dizayn Öğeleri

Çok şükür iOS’de henüz bu öğelere -tam olarak- geçilmedi ama bu dizayn elementleri bende “biraz daha eski birşey” kullanmışım hissi yaratıyor. Şu anda bu blog’u yazdığım macOS Ventura üzerinde de maalesef dizayn öğeleri böyle.

Neumorphism’in Apple’da uyarlanması flat dizayn öğelerine doğal ışık uygulanarak hafif bir gölgelenme ve 3D görüntü olarak karşımıza geliyor. Gerçekten, 2023 yılında yüksek kontrast gibi muhteşem bir çözüm elimizde varken 3D bevel/emboss’a gerek var mı?

Hayatın her alanında olduğu gibi insanlar olarak değişime alışıyoruz çünkü değişmeyen tek şey değişim ama bazen “o güzel eski” biryerlerden çıkıyor ve içimizde bir kıpırtı uyanıyor. Flat dizaynın da bende yarattığı etki maalesef böyle.

Dilerim bu böyle devam etmez.

Braun & Apple

Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir