Peter İlkesi

Peter İlkesiPeter İlkesi sektörde bir arkadaşımın tavsiye ettiği bir kitap. Aynı ortamda çalıştığınız kişileri daha iyi analiz etmenizi sağlıyor ve bakış açınızı genişletiyor. İlkenin özeti şöyle açıklanabilir; bir hiyerarşi içerisindeki her çalışanın yetersizlik gösterdiği noktaya kadar terfi etme, atanma eğiliminde olduğunu iddia eden ilke hiyerarşiye dayalı bir organizasyonda kişilerin yeterli oldukları sürece daha yüksek bir pozisyona terfileri nedeniyle, eninde sonunda artık yeterli olmadıkları seviyeye (yetersizlik seviyesi) geleceklerini öngörmektedir. Kişiler ulaştıkları bu son noktada kalacak, artık yetersiz oldukları için daha yüksek pozisyonları elde edemeyeceklerdir. Bu önermenin doğal sonucu olarak; zamanla, bir organizasyondaki her pozisyon o pozisyona ait görevleri yerine getirebilecek yeterlilikte olmayan çalışanlarca doldurulacaktır ve görev henüz yetersiz olduğu pozisyona yükselmemiş olanlar tarafından yerine getirilecektir.

Kitapda en çok dikkatimi çeken konu yeteneksizlik seviyesine ulaşmamış kişilerin çıktılara bakması, ulaşmış kişilerin ise girdilere bakması. Aslında sadece bu önerme bile pek çok çalışanın o pozisyon için uygun olup olmadığını irdelemekte yeterli.

Girdilere bakan yeteneksizlik seviyesine ulaşmış kişiler bulundukları görevde evrakların düzgünlüğü, raporların düzenli ve nizamlı olması, kargoların düzgün gönderilmesi gibi kurumsal kitaplarda ve yönetmeliklerde yazılanları birebir uygulamaya çalışırlar. Bu uygulamaları yaptıkları zamanda da pozisyonlarını korumak için aynı özeni ve nizamı göstermeyen, girdilere o kadar dikkat etmeyen çıktıları daha önemli bulan yeteneksizlik seviyesine ulaşmamış kişileri beğenmezler ve eleştirirler.

Aslında bu kişileri hepimiz az biraz tanıyoruz. Şirketinizde çalıştığınız ve süreçlerde bir şekilde sizi yavaşlatan kimseleri düşünün; her konuda öncelikle sürecin olumsuz tarafını sunan, size yol göstermekten ziyade engel olan kişileri düşünün. İşte yeteneksizlik seviyesine takılıp kalan arkadaşlar bunlar. Çıktılara bakan ve henüz yetersizlik seviyesine ulaşmamış kişilerden alacağınız geri bildirim genelde “Bunu böyle yapamayız ama şöyle bir….” şeklinde alternatif yol göstermeler içeren bir bildirim olur. Yeteneksizlik seviyelerine ulaşmış arkadaşlarla uzlaşmak genelde zordur ve katı kuralları vardır.

Bu gibi durumlarda kişiler terfi ettirilmeden, sorumluluk ve iş alanı genişletilmeden yan ünvanlar ve maaş artışı gibi çeşitli haklar ile pozisyonda tutulmalı. Kişinin yeteneksizlik seviyesine terfi etmeden bir önceki pozisyonda kalması günümüzde başarılı yöneticiler tarafından gayet güzel sağlanabilen bir durum ama şirketler arası geçişte bu durumu fark etmek pek de kolay olmayabiliyor. Eğer kişinin son 2-3 pozisyonunun aynı seviyede kaldığı görülürse bu durum kesinlikle sorgulanmalı. Burada “pozisyon kapatmaktan” ziyade pozisyona doğru kişiyi yerleştirmeye çalışan insan kaynaklarına çok iş düşmekte.

Eğer siz de çevrenizdeki yeteneksizlik seviyesine ulaşmış kişileri fark etmeye başladıysanız kime nasıl davranmanız gerektiği konusunda da artık daha bilgilisiniz.

Yeteneksizlik seviyesindekilere kurallara uygun, düzenli, nizamlı, onları düşündürmeyecek şekilde yaklaşın.

Yeteneksizlik seviyesine ulaşamamış birini de görürseniz önce sarılın; sonra da onunla konuları nasıl daha iyi hale getirebileceğiniz üzerine fikir alış verişi yapın. Muhakkak yeni güzel şeyler öğreneceksiniz; keyfini çıkarın.

Wikipedia Bağlantısı : https://tr.wikipedia.org/wiki/Peter_%C4%B0lkesi

 


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir