Aşk; önce kendini sevmekle başlar.
Kendimi seviyorum. Çevremde beni ben yapan insanları da seviyorum. Asla unutmamam gereken birşey varsa o da nereden geldiğimdir. Yarınların kıymetini daha iyi bilebilmek, gelecekle daha iyi başa çıkabilmek için insan önce nereden geldiğini bilmelidir.
Anlatılmayanın tenhalığında; yeni bir projeye başladım bugün. Aile’nin tozlu arşivlerinin tozunu sildim biraz. Eski fotoğrafları ortaya çıkardım. Hepsinin ayrı bir hikayesi vardı. Teknolojinin bir anlam ifade etmediği; fotoğraf çekmenin bir anlamı olduğu zamandan kalan naçizane kağıt parçalarına baktım uzun süre. Bulanık gülüşlerden, fotoğrafçı tarafından verdirilmiş çatık kaşlı pozlardan geçtim. Dedemle oturdum mesela, anlat dedim. Anlat o günleri. Babaannem’e sorular sordum, dedemle karşılaştırdım. Anneanneme sordum, yine dedemle karşılaştırdım. Ben biraz üstünü eşeledim, altından kocaman bir dağ olduğunu gördüm. Oysa bizim yaptığımız gündelik konuşmalarda kaybolmaktı çoğu zaman.
İnsan kaybetmeden farkına varamıyor çoğu şeyin. Münevver Teyze’nin vefatından sonra ilk defa elimde birçok fotoğrafı olan bir kişi bu hayata veda etti. Herşey çok yeni. Geride kalan arşivlerdeki fotoğraflar ve akıllardaki güzel anılar. Çıktığım bu yolculukta, tanıdığım tanımadığım bütün aile bireylerine dair sorular sordum; hiç bilmediğim şeyler öğrendim. Yıllardır dükkanlarının önünden geçtiğim ama hiç konuşmadığım aile bireylerimi, yıllardır bir yerlerden akraba olduğumu bilip ama kimin nesi olduğunu bilmediğim akrabalarımı tekrar tekrar tanıdım. Kendi ailemde gördüğüm bireyler arası sıkıntıların aslında nesillerdir tekrar ettiğini de gördüm.
Hayatta sadece aşk değil, aslında birçok şey sevgiyle başlar. Bugünlerimde katkısı olan herkesin bir kaydına ulaşmaya çalışıyorum. Gerek aile bireylerinden, gerek nüfus kütüklerinden, gerek kıyıda köşede kalmış muhtar arşivlerinden, gerek siyah beyaz fotoğraflardan.
Bir projeye başladım; amacı geçmişi geleceğe taşımak. İyisiyle, kötüsüyle, dostuyla, düşmanıyla, acısıyla, tatlısıyla.
Projeyi 6 kısımda tamamlamayı düşünüyorum.
Kısım 1: Yakın geçmiş kişi bilgilerinin hayatta olan aile bireylerinden öğrenilmesi. Burada hala hayatta olan aile bireyleriyle yaptığım görüşmeler sonucunda elde edeceğim aile ağacı taslağı oluşacak. Hatalar içerecektir muhtemelen ama genel bir öngörü yeteneği sağlayacaktır. İlk yaptığım sohbetde sadece 30 dakika da baba tarafımdan 85 kişilik bir ağaç çıktı. Anne tarafımı daha tamamen sorgulayamadan 13 kişilik bir ek geldi. Bu süreç iteratif bir süreç olacak. Yeni bilgiler ve fotoğraflar eşliğinde çeşitli bilgiler almak için geri döneceğim diye düşünüyorum.
Kısım 2: Fotoğrafların dijitalleştirilmesi. Ailede bulabildiğim tüm fotoğraflar taranıp jpeg dosyalarına çevriliyor. Sonra fotoğraflardaki kişilerin yüzleri taranarak kişisel yüz haritaları çıkartılıyor ve saklanıyor. Bu şekilde her fotoğrafta benim tanıyamadığım kişiler bile saptanabiliyor. Sonra bu detaylar genetik dosyalarına kaydediliyor.
Kısım 3: Aile ağacının ortaya konulması. Kısım 1 ve kısım 2’de elde edilen bilgilerin derlenerek genetik aile ağacının ilk aşamalarının oluşturulması ve akrabalık ilişkilerinin netleşmesi. Burada yapılan çalışmalar “GEDCOM” formatında genetik bilgiler ile saklanacak.
Kısım 4: Dış kaynakların harmanlanması. Belediyeler, nüfus kütükleri, muhtarlık dosyaları veya elde edilebilir çeşitli evrak ve dökümantasyon. Burada en büyük engeli “Osmanlıca” olan kayıtların teşkil edeceğini düşünüyorum. Belki oralardan elde ettiğim kayıtları da dijitalleştirebilirim.
Kısım 5: Genetik kodların çıkarılması ve işlenmesi. Hayatta olan tüm aile bireylerinin genetik kodlarının çıkarılması. Artık bu işlem çok uygun fiyatlara yapılmaya başlandı. O sebeple hayatta olan ilk 3 kuşağın kayıtlarını çıkarıp bir analiz yapmak ve bunları GEDCOM dosyalarına işlemek gerekecek.
Kısım 6: Tarih tekerrür eder. Ailemize yeni katılanlar ve ilk aşamalarda elde edilemeyen bilgilerin zamanla aktığı bir süreç olacak bu. Aslında bir süreç olmaktan da öte yaşam boyu devam edecek bir çalışma olacak. Video kaydı sahibi olmanın önem taşımadığı zamanlarda insanlar ile kayıtları eşleştirmenin artık sıradan olduğu zamanlarda eskiden gelen bilgiyi yeniyle eşleştirecek bir çalışma olacak. Dilerim bu kısım nesilden nesile aktarılır.
Şimdi dijitalleştirdiğim binlerce fotoğraftan birkaçını paylaşayım.
Bir yanıt yazın