Taşınsam nereye taşınırım?

Geçen hafta spor yaparken aklıma geldi, hem çok sıcak değil, hem güneşli dünyada güzel keşfedilmemiş gidilecek nereler vardır diye.

Güneş öyle bir denklem ki, çok fazla oldu mu her yer iç anadoluya dönüyor. Az oldu mu Londra’ya. Londra’da yaşamış birisi olarak güneşin az olması hep rahatsız etti. Hatta AC Valhalla oynayanlar belki hissetmiştir oyunda o kadar güneş yok ki içim sıkılıp serinin bir önceki oyununu çok açmışlığım vardır (Yunanistan’da geçen AC Odyssey).

Sonra sporda bir an durdum ve düşündüm; benim işim güneşle (ışınımla) ve tasarladığım tesislerde önemli bir parametre de hava sıcaklığı 🙂 Bunu neden daha önce hiç düşünmemiştim ki?

Türkiye’de güneş enerjisi santrali kurmak için en verimli yer Van’dır. Üretim değerleri Antalya’da daha yüksektir çünkü hem fiziken yüksektir, hem de 35. meridyene neredeyse Antalya ile aynı mesafededir. Teknik bir detay olarak dünyanın yuvarlak olduğunu hatırlayın. Mesela Amerika’ya uçan uçaklar İstanbul’dan çıktan sonra hangi ülkelerden geçerek Amerika’ya varıyorlar?

Neyse konumuzu çok dağıtmayayım. Güneş santrallerinde üretimin %85-%90’ı ışınım kaynaklı %10-15’i de sıcaklık kaynaklıdır (Sıcaklık artışı üretime olumsuz etki eder).

Bu iki parametreyi bir arada incelediğim bir harita tipi var; kWh/kWp birim üretim haritası.

Türkiye’de güneşin güzel olduğu, toprağın verimli olduğu yerleri düşünelim. Istanbul, Kuzey Ege, Trakya mesela. Bu bölgelerin en büyük ortak özelliği 1350 kWh/kWp ile 1450 kWh/kWp değer arasında olmaları.

Biraz yukarısı Ankara/Afyon. Biraz aşağısı çok yeşillikli ama soğuk ve nispeten az güneşli. Yunanistan geneline bakacak olursanız bu değerlerin ülke genelinde korunduğunu görürsünüz. İtalya için de benzerini söyleyebiliriz.

Biraz da bitkisel olarak bakalım.

Ne koyu yeşil, ne de sarı toprak. Bizim aradığımız muhteşem denge.

Acaba nerede İstanbul’un havası vardır diye düşünüyorsanız bence bu iki harita size yol gösterecektir.

Ben mi nereye taşınırım? Ben İstanbul’dan başka bir yere gitmem. Kendisiyle aşk yaşıyoruz.

It’s where two continents meet.


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir