Yapay Zeka Ajanları

Eğer pvX’i hiç kurmamış ve sadece Solarian olarak devam etmiş olsaydık, hayatımın en büyük hatalarından birini yapmış olurdum: Kendimden vazgeçmek.

Doğam gereği her zaman teknolojiye hâkim olmak istedim ama pvX sayesinde edindiğimiz deneyimler, hem bireysel hem de Solarian olarak ilerlememize katkı sağladı.

Hoş geldin Zapier ve n8n

Her şey pvX’in ilk otomasyonunu oluşturmak istememle başladı; web sitesinden form doldurana hem kurulum dosyasını hem de o kişiye özel oluşturulmuş lisans anahtarını alsın istemiştim. Bunun için de Zapier’i kullanmaya başladık. Hubspot ve Keygen altyapılarını entegre ettik. Lakin yapılabilecek otomasyonların ve sayılarının farkına vardığımda fark ettim ki Zapier gerçekten çok pahalı bir çözümdü. Hem bazı bilgilerim de sunucuda kalsın istemiyordum o sebeple n8n’i keşfettim. n8n, zapier gibi, node-red gibi, make.com gibi bir otomasyon aracı ve kendi sunucunuzda kullanabiliyorsunuz.

Önceleri şu olursa buraya yaz, bu olursa bizim Google Chat’e mesaj at gibi basit otomasyonlar gerçekleştirsem de AI Agent özelliği dikkatimi çekmeye başladı.

Günümüzde biz sadece bir pencereden ChatGPT ile yazışıyoruz ama arkada API kısmında çok fazla şey yapabiliyorlar. Peki bizim için neler yapabilirler?

Hoşgeldin Spiky

Spiky bir toplantı özeti aracı. Sitelerine girip abone oluyorsunuz ve sizinle toplantılara girip, toplantıların özetini size eposta olarak gönderiyor. Birkaç toplantımızda kullandıktan aracı çok beğendik ve pvX tarafında kullanmaya başladık.

Her ne kadar Spiky güzel bir araç olsa da arka planda ChatGPT kullanıldığını biliyordum çünkü Türkçe’yi çok güzel anlıyordu.

Sonra bir haftasonu merak ettim, acaba ben de n8n kullanarak Spiky benzeri bir tool yapabilir miyim? Nihayetinde arkadaki beyin kısmı Open AI.

Birkaç araştırma sonrasında sadece Google Meet üzerinde çalışabilen bir araç geliştirmeyi başardım. Nasıl mı? Gelin anlatıyorum.

Hoşgeldin J.A.R.V.I.S : Just a Rather Very Intelligent System

n8n’de böyle bir araç var.

Bu temelinde herhangi bir AI modelini, bir hafıza ile birleştirip ve kararlar alıp “tool” sekmesindeki araçlar ile yaptırabilen bir model. Sürükle bırak şeklinde yapabiliyorsunuz.

Peki biz konuşmamızın bir kaydını bu Agent’e versek ve bize toplantı özetini çıkarmasını istesek?

Şöyle bir kurgu yaptım, kaydettiğim toplantılar Google Drive’da “Meet Recordings” kısmına kaydediliyor. Oraya her yeni dosya eklediğinde bu sistem çalışıyor, dosyayı indiriyor, daha sonra dosyanın içerisinden görüntü kısmını silip sadece ses kısmını bırakıyor.

Daha sonra bu ses kısmını Open AI’ın Whisper Api’sine gönderip konuşmayı metine dönüştürüyor. Whisper API, OpenAI tarafından geliştirilen bir ses tanıma modeli olup konuşmayı metne döküyor.

Daha sonra bu metin’i JARVIS’e gönderip toplantıyı özetlemesini ve sonraki-adımlar kısmını yazmasını istiyor, sonucu da bana email olarak gönderiyor.

Bu araç, elbette Spiky kadar kapsamlı ve her platformda çalışan sofistike bir çözüm değil; ancak nelerin mümkün olduğunu gösteren, temel bir prototip.

Bu aracı, sadece ‘Yapabilir miyim?’ diye merak ettiğim için geliştirdim. Belki hatırlayanlar olacaktır kendi EV şarj istasyonumu da zamanda kendim yapmıştım.

Yeni Ufuklar

Geçtiğimiz günlerde Open AI komut verebilen ve bir şeyler yapabilen AI modelini açıkladı. Bu, bildiğimiz ChatGPT’nin temel bir versiyonu gibi; bizim adımıza bazı işlemleri yapabiliyor. Lakin aşağıdaki gibi bir modeli de n8n ile oluşturmak mümkün.

Farklı farklı asistanlarınız olduğunu düşünün, birisi tüm epostalarını ve Telegram/Whatsapp yazışmalarınızı görüyor, diğeri toplantılarınızı, bir diğer ajandanızı, bir diğer Google dosyalarınızı, CRM kayıtlarınızı, geçmiş toplantı notlarınızı vb.

Ve her aksiyonda sizi geçmiş ile ilgili inceleyip bilgilendiriyor ve sizin cevap verebileceğiniz basit cevapları kullanıcıları ile paylaşıyor.

Yukarıda paylaştığım model, halihazırda var olan ve YouTube’da nasıl yapılacağını anlatan videolar bulunan bir sistem.

AI modelleri hayatımızda sadece Google aramalarının yerini almayacak, pek çok önemli konuda bize yardımcı olacak araçlar haline gelecek. pvX’in kalbinde de bu özellikleri hızlıca hayata geçirecek API’ler bulunuyor. Oluşturduğumuz bu temel sayesinde kullanıcılar için fark yaratacak deneyimleri çok hızlı devreye alabileceğiz.

Siz de AI araçlarını iş süreçlerinize entegre etmeyi düşündünüz mü? Hangi aşamada, hangi araçları kullanıyorsunuz?


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir