Fotoğrafla olan ilk yolculuğum Canon A620 ile başladı. Lensi değişmeyen bir cihaz olan bu makina ile fotoğrafçılığın temellerini keşfettim. ISO nedir, Enstantane nedir, Aperature nedir onları öğrendim.
Canon’da kısa bir süre harcadıktan sonra hemen bir Nikon D300 satın aldım ve uzun yıllar kullandım. 2008’in Mayıs ayında ilk satın aldığım 13.6Mpix çözünürlüğü olan bu cihaz ile o günlerde “Net” fotoğraflar çekmeye başladım ilk defa. aslına bakarsanız fotoğraf kavramı gerçek anlamda hayatıma girdi. Bu makine ile fotoğrafçılığın temellerinden sonra popüler olan fotoğrafçılık tekniklerini denemeye başladım. Hatta ne kadar fotoşopluyorsam o kadar beğeniyordum.
Lakin gün geldi; fotoşoplu olan fotoğraflara ilgim de bitti. Ben aslında net, detay dolu fotoğraflar çekmek istiyordum. Fotoğrafın anı yansıttığı, ışığın en yumuşak olduğu portreler en sevdiğim portrelerdi. Fotoğraf çekmek aslında orada olanı orada olan duyguları ile yansıtmakmış.
O günlerde 13.6Mpix her ne kadar günümüz fotoğrafları için güzel bir baskı ebadı olsa dahi benim yakalamak istediğim detaylar için yeterli değildi. Sonunda makinamı değiştirip D800’e terfi ettim. D800, pek çok yenilik ile birlikte 36Mpix bir makina. Detayları çok daha iyi yakalayabilen bir makina.
Tabi burada yazımızın konusu fotoğraf makinası değil, 36Mpix çözünürlük ile birlikte daha net fotoğraflar çekebilmek için gerekli detaylar. Öncelikle 36 megapiksel çok büyük bir rakam. Makinada ki en ufak titreşim size çok fazla yansıyor. Ayrıca eski lensler de istenilen keskinliği veremeyebiliyorlar.
Fotoğraftaki detayı arttırmak için öncelikle size verebileceğim iki tavsiyem var.
1) Lensinizi tanıyın.
Her lensin farklı diyafram (aperture) açıklığında farklı bir netlik sunduğunu biliyormuydunuz ? http://photozone.de/reviews adresinden lensiniz ile ilgili teknik detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bu çekimler kullanacağımız lens Nikkor AF 50mm f/1.8 D . Bu lens piyasada çok uygun fiyata (~ 100$) bulabileceğiniz ve ikinci elde değer kaybetmeyen bir lens. Açılan sayfada “Analysis” kısmına giriyoruz ve lensin MTF değerlerine bakıyoruz. Her ne kadar f1.8 değerine kadar düşüp çok hızlı bir lens olsa da o diyafram açıklığında yeterince net görüntü veremediğini görüyoruz. Yapılan testlere göre F4.0’da en net detaya ulaşıyor.
Bu değerleri bir fotoğraf üzerinde canlı olarak işleyelim. Önce F1.8 ile sonra da F4.0 ile fotoğraf çekip karşılaştıralım.
Sizinde göreceğiniz üzere lens her ne kadar hızlı olsa da detay kaybına yol açmakta ve fotoğrafta istediğimiz kaliteyi sağlayamamaktadır.
Hem doğa fotoğraflarında, hem portre fotoğraflarında muhteşeme yakın netliği yakalamak için muhakkak lensiniz MTF grafiğine bakın, olabldiğince o aralıklarla fotoğraf çekmeye çalışın. Tabi hava koşulları el vermez, o zaman da lens ile daha net fotoğraf çekmek için diyaframı düşürüp bu sefer de düşük enstantane sonucunda yine flu fotoğraflar çekmeyin.
Bu arada 36Mpix’de titreme çok kolay hissediliyor. O sebeple olabildiğince hızlı enstantanelerde hareket etmeye çalışın. Detayını bir sonraki bölümde işleyeceğim.
2) O güzel ayna sesi düşmanınız olabilir. (Mirror Up!)
SLR kameralar teknoloji itibariyle sensörlerinin üzerinde bir aynı barındırırlar. Bu ayna size vizörden baktığınızda lens üzerinden görüntüyü görmenizi sağlarlar. Sonra siz fotoğraf çekmek istediğinizde bu ayna kalkar ve sensör lens üzerinden gördüğü görüntüyü kaydeder.
Mirror’un hareketi.
Şimdi buraya kadar herşey normak. Eski analog cihazlarda düşük megapikselli SLR makinalarda bu ayna’nın hareketi pek hissedilmiyordu ve fotoğrafa yansımıyordu lakin 36 megapiksele çıktığınızda bu aynanın hareketi artık titreşim olarak size yansıyor. Nasıl mı ?
Bu testimizde de Nikon Nikkor 70-200 f2.8 bir lens kullanalım. Bu lensin en net olduğu diyafram aralığı F4 yine. Lensimizi F4’e alıp, makinayı bir tripod’a oturtuyoruz. 200mm’ye getirip çekeceğimiz objemizi netliyoruz. Burada test objesi olarak masaüstümde bulunan harddiskleri kullanıyorum.
Gördüğünüz gibi ayna’nın makine içindeki hareketi fotoğrafın net çıkmamasını sağlamakta. O sebeple tripod üzerinde çalıştığınız durumlarda “Live view” kullanmak veya Mirror Up modunu kullanmak daha uygun.
Bir yanıt yazın