iPhone pilini daha efektif kullanma

Ahh o eski Nokia’lar dediğinizi duyar gibiyim. Bir hafta giden pil de neymiş ? Şimdi akşamı zor çıkartıyoruz. Akıllı mobil cihazlar artık eskisinden daha da fazla güce ihtiyaç duyuyor. Bu güce ihtiyaç duymalarının sebebi ise bizim daha fazla şey yapmak istememiz. Fotoğraflar, filtreler, elden düşmeyen Facebook ve Instagram sayfaları derken cihaz çok ciddi bir enerji harcıyor.

Burada size iPhone’un pil tüketimini azaltacak birkaç öneriden ve hatalı bilinenden bahsedeceğim.

Uygulamaları sürekli arka planda kapatmayın

fbb5656723eb9eb0520be1cff741a25d

Eskiden mobil cihazlarda yeteri kadar bellek yoktu. Kötü yazılmış programlar bellekte haddinden fazla yer kaplardı ve sistemi yavaşlatırdı. Biz de genel olarak programları kapatmaya, telefonları/bilgisayarları baştan başlatmaya meğilliydik. Güncel durum artık böyle değil. Üstelik sürekli uygulamayı kapatmanız size daha fazla pil harcatıyor. Nasıl mı ? Anlatıyorum.

Telefonun belleğini bir çalışma masası gibi düşünün. Masanın üzerinde çeşitli kitaplar açık; her kitap bir uygulama. Mesela Facebook kitabı, Whatsapp dergisi, Instagram ansiklopedisi gibi. Geniş ve ferah bir masa üstünde kitaptan kitaba geçerken (Mobil cihazlarda sürekli uygulamalardan uygulamalara geçiyoruz) en son açık olan sayfayı hemen önümüze alıp okumaya başlarız. Masaüstü çok geniş olduğu için aynı anda 10-15 kitap sığabiliyor. Peki siz uygulamayı her kapattığında ne oluyor ?

Önce kitabı kapatıyorsunuz, sonra masanızdan kalkıp kütüphanenin o uzak köşesine gidip merdivene çıkıp kitabı bırakıp masanıza dönüyorsunuz. Bir uygulamayı kapattığınızda da tam olarak böyle oluyor; bu da size ısınan cihaz, harcanan pil ve işlemci gücü olarak geri dönüyor. O sebeple gün içinde özellikle yoğun kullanım esnasında sürekli home tuşuna çift tıklayıp uygulama kapatma alışkanlığınızdan vazgeçin. Uygulamaları gece yatmadan şarja takarken kapatabilirsiniz veya bir uygulama açılmadığında/bozulduğunda deneyebilirsiniz. Aksi takdirde kendinize zarar veriyorsunuz.

Uyarıları (Notifications) azaltın.

Cihazınıza her uyarı geldiğinde ekran açılır, bir süre uyarıyı gösterir ve kapanır. Sürekli uyarı geldiğinde ise ekran sürekli açık kalır. iPhone’un en fazla pil tüketen yerlerinden birisi de ekranın kendisidir. O sebeple olabildiğince uyarıları kapatın veya azaltın. Buradaki yazımda da belirttiğim üzere; uyarılar sizin biryere odaklanmanızı engeller.

Background App Refresh kısmında sürekli kullanmadığınız uygulamaları kapatın

img_2016-10-02-144335

Background app refresh daha fazla pil tüketen ama sizin istediğiniz içeriğe daha hızlı erişme sağlayan bir özellik. Pek çok söylenenin aksine ben tamamen kapatılmasını doğru bulmuyorum. Sıklıkla kullandığınız uygulamalar arka planda kendilerini güncelleyebilirler. Böylelikle size daha güncel içeriği daha hızlı sunabilirler. Spotify, Skitracks gibi uygulamalar ise çalışmak için bu özelliğe ihtiyaç duyuyorlar. O sebeple tamamen kapatmanız bazı uygulamaların doğru çalışmamasına yol açabilir.

ePostaların Üstümüzden Atılması

Eğer sizde kurumsal hayatınızda iPhone üzerinden çok ciddi ePosta gönderiyorsanız ciddi bir pil probleminiz var demektir. Mail uygulaması adeta pili emer. ePosta uygulamasında pil tasarrufu yapmak için pek çok yol denedim ama her yolun kendince bir handikapı vardı. Aşağıda kullandığım alternatifleri anlatacağım. Seçmesi size kalmış.

IMAP’a Geçiş

Exchange’den IMAP’a geçiş: ePostalar 2 farklı altyapı üzerinden çalışabilir. Exchange sunucu kullandığınızda ePostalar size push olarak iletilir ve ayrıca şirketteki herkesin dizin bilgilerine erişebilirsiniz tabi bu tahmin edeceğiniz üzere çok ciddi pil tüketen bir durum. Cihazının ile exchange sunucu arasında sürekli bir haberleşme olacak. Burada IMAP başarılı bir alternatif. ePposta hesabınızı kurarken “diğer ” seçeneğini seçip sunucu bilgilerini girerek IMAP olarak kurabilirsiniz. Biraz teknik bilgi gerekebilir o sebeple bilen bir arkadaşınızdan ya da iyi niyetliyse IT departmanından yardım alın.

IMAP’ın avantajı şöyle; cihaz sürekli sunucu ile bağlı değil o sebeple ePosta geldiği gibi telefonunuza düşmez ve sizin istediğiniz aralıklarda ya da manuel olarak sunucuya bağlanıp ePostalarınızı alırsınız. Bu altyapıyı yaklaşık 2 yıl kullandım; ePostalarımı geç görüyorum diye hiç üzülmedim. Çok acil birşey olduğunda herkes SMS, Whatsapp veya Telegram ile bana ulaşabiliyordu. Daha da acil olan arıyordu. Hem düşünün gün içerisinde düşen kaç ePosta sizin için gerçekten acil ? Bence çoğu hemde büyük bir çoğunluğu değil.

Burada haberleşme sunucu ve mobil cihazınız arasında oluyor. Herhangi bir üçüncü parti sizin haberleşmenizden bihaber durumda.

Spark uygulaması

spark-by-readdle-1-0-for-ios-teaser-001

Spark, iOS cihazlar için bir ePosta uygulaması. Aslında bir üçüncü parti. Şöyleki; sizin ePosta sunucunuza bağlanıyor, geçmiş ePostalarınıza ve size atanlara göre smart bir ePosta kutusu oluşturuyor. Sizin için önemli olabilecekleri bir öğrenme algoritması ile öğrenip önemli olanları ya da sizin belirlediklerinizi size notification olarak gönderiyor.

Benim gibi üç adet ePosta adresi olan ve hepsini tek yerde yönetip pilini harcamamak isteyenler için ideal. Burada tek problem sizin ePostalarınızı bir uygulamanın sunucusunun görmesi. Karar sizin. Ben hem yazılımdan, hem de pil kazandırmasından gayet memnunum.

Tek ePosta hesabı olanlar

Özellikle şirketiniz Google’ın altyapısını kullanıyorsa veya sadece bir Gmail veya Hotmail hesabınız varsa o firmaların kendi uygulamaları size çok başarılı bir deneyim sunacaktır. Sadece onları kullanın, iPhone’a ePosta hesabı olarak kurulum yapmayın.

location-icon-map-places_network_my_google_plates-512

Lokasyon bilgisi ve raporlama

iPhone düzenli olarak lokasyonunuzu günceller ve uygulamalar/sistem ile paylaşır. Ayrıca uygulamalarda yaşadığınız problemleri Apple sunucusuna düzenli olarak gönderir. Bu işlemler de çok pil tüketen işlemlerdir. Yine lokasyon servislerinin komple kapanmasını önermiyorum ama bazı değişiklikler size yardımcı olacaktır.

img_2016-10-02-151947

Lokasyon servislerinde öncelikle istisnasız her uygulamayı “While Using” yani sadece “Kullanırken” haline getirin. Kullanırken yerine On/Off varsa OFF konumuna getirin. Eğer Happn gibi lokasyon bilgisine ihtiyaç duyan çöp çatanlık uygulamalarını kullanmıyorsanız hiçbir uygulama arka planda 7/24 sizin lokasyon bilginize erişmek durumunda değil.

img_2016-10-02-151951

 

Ayrıca menünün en altında “Sistem Servisleri” mevcut. Orada iPhone işletim sisteminin hangi kısımlarının lokasyon bilginize erişebileceği gözüküyor. Eğer spor ve adım sayma gibi özellikleri kullanmıyorsanız iPhone’umu bul ve Mobil network araması haricinde tüm hizmetleri kapatın. Özellikle “Ürün Geliştirme” kısmındaki 3 adet seçenek size ciddi bir pil kazancı sağlayacaktır.

 

Burada yazdıklarım sizin cihazınızın genel tüketimini azaltacaktır ama yine asıl etken sizin kullanım biçiminiz. Umarım faydası olur. Ben gün bittiğinde yaklaşık %50 pil ile eve dönüyorum. Sporda müzik dinlemelerim de dahil yatarken şarja taktığımda yaklaşık %10 civarında oluyorum. iPhone 6 kullanıyorum; plus değil.

 


Yazılar eğer ilginizi çekiyorsa aşağıya eposta adresinizi yazarak abone olabilirsiniz

Her yeni makale yayınlandığında size e-posta gönderilecektir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir